Niespodzianka
|
|
NOWY INSTRUKTAŻ
ZDJ, 1 WYGLĄD- co mamy do zrobienia ZDJ, 2 ZAZNACZENIE I CIĘCIE- zostawić zapas na podłożenie ok.4cm ZDJ, 3 FLIZELINA & TAŚMA- nakleić flizelinę a następnie taśmę, dzięki której zapas będzie się "trzymał" ZDJ, 4 ZAPRASOWANIE ROZPORKA- zawinąć zapas do lewe strony,w miejscu zgięcia dołu rękawa z pionowym zapasem rozporka ma być kąt prosty ZDJ, 5 ZAZNACZENIE-jest to punkt połowy kąta prostego ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
|
|
c.d.
ZDJ, 6 NACIĘCIE- będą to punkty styczne rozporka ZDJ, 7 ZAPRASOWANIE-spodnia część rozporka, brzeg rękawa ma być równy ZDJ, 8 ROZSZYCIE SZWA WEWNĘTRZNEGO- robi się po to żeby obwód odszycia/zapasu/ nie "ciągnął" /marszczył się/ ZDJ, 9 zamocowanie- dzięki temu mamy pewność, że nie "wyjdzie" podszewka ZDJ, 10 WIERZCHOŁEK ROZPORKA- w miejscu przecięcia się linii zaprasowanych wbić szpilkę ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
|
|
c.d.
ZDJ, 11 MIEJSCE PRZESZYCIA ROZPORKA- zaznaczamy prostą od nacięcia do wierzchołka/tu na zdj, wbita szpilka/ ZDJ, 12 ZSZYWANIE- składamy prawą strona do siebie, nacięciem do nacięcia i przeszywamy przez całość-od nacięcia do wierzchołka/szpilki/ ZDJ, 13 PRZEPRASOWANIE- wywracamy na prawą stronę i rozkładamy w środku szwy, a następnie zaprasowujemy wierzchnią część rozporka ZDJ, 14 POŁĄCZENIE SZWU ZEWNĘTRZNEGO- łączymy ze sobą brzegi rękawa, zszywamy zaczynając od zapasu rozporka i szyjemy do momentu spotkania się ze szwem zewnętrznym ZDJ, 15 SPODNIA CZĘŚĆ ROZPORKA- odszywamy spodnią część rozporka ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
|
|
c.d.
ZDJ, 16 ZAPRASOWANIE CAŁOŚCI- zaprasowujemy cały dół rękawa- tu jeszcze można nanieść poprawki ZDJ, 17 SKRÓCENIE PODSZEWKI- po wywróceniu na prawa stronę, wyciągamy podszewkę i obcinamy zostawiając ok.1,5cm dłuższą niż dół rękawa ZDJ, 18 DOSZYCIE PODSZEWKI- łączymy podszewkę z zawinięciem rękawa ZDJ, 19 LEWA STRONA I KONTROLA- sprawdzamy jakość wykonanej pracy- tu jeszcze można poprawiać ZDJ, 20 ZASZYCIE "DZIURY"- gdy uznamy, że jest wszystko w porządku zaszywamy podszewkę ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
|
|
c.d.
ZDJ, 21 PRASOWANIE- delikatnie prasujemy, tak, żeby nie przypalić lub skurczyć podszewki ZDJ, 22 MIEJSCE PIERWSZEGO GUZIKA- w odległości ok3cm przyszywamy pierwszego guzika, a następne zaraz obok siebie- można przyszyć przez całść?podszewkę/ ZDJ, 23 KONIEC- sprawdzamy swoją pracę MAM NADZIEJĘ, ŻE POMOGŁEM POZDRAWIAM ________________________________________________________
Artur
|
|
Stara Gwardia
|
|
Instruktarz świetny .Skracanie rękawów nigdy nie było łatwe ,ja często jeszcze musiałam robić dodatkowo ślepe dziurki . ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.