Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Cześć.
Zastanawia mnie jak się nazywa materiał używany do szycia np. spodni dresowych. Chciałabym uszyć synkowi spodnie. Pomyślałam ze zamówię taki materiał z allegro ale nie mam pojęcia co wpisać w wyszukiwarkę. Może ktoś pomoże? Pozdrawiam |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy Ty chcesz te spodnie bawełniane , cienkie, grube? Zależy jakie masz oczekiwania co do dresów synka. Napisz więcej MOżesz szukać dzianinę bawełnianą z tzw bają czyli taka grubsza dzianina. ewentualnie dzianina bawełniana z domieszką laicry
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Może tu coś znajdziesz http://allegro.pl/listing.php/search?string=dres*&category=76725&description=1
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jola - własnie o takie coś mi chodziło
![]() jak to się fachowo nazywa? Dzianina bluzowa ? |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
śliczna jest ta dzianina bluzowa zielone jabłko
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Akurat tego sprzedawcę jak najbardziej mogę Tobie polecić bo kupiłam u niego kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. ________________________________________________________
zapraszam na mój blog: http://ignacynka.blogspot.com/ |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Niestety nie jestem fachowcem i nie wiem jak taka dzianina się nazywa. Dałam do wyszukania słowo "dres*" i takie o to wyniki się pojawiły.
Za sprawą Twojego posta też zakupiłam ten materiał, ale w kolorze turkusowym na spodnie dla moich małych dziewczyn ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-02-23 22:25:58 przez Jola --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ten "meszek" po lewej stronie dzianiny to właśnie baja
http://allegro.pl/tkanina-dzianina-gruba-jersey-punto-material-32kol-i2147644036.html tutaj DZIANINA GRUBA JERSEY PUNTO - dzianinę kupowałam na sukienki dla córek . Dobry gatunek, mięsista nie za cienka - nadaje się także na dresy dla dziecka --- Ostatnio edytowane 2012-02-24 00:21:53 przez jolka68 --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Materiał dresowy może być bardzo różny, zaczynając od różnicy w splocie, a kończąc na gramaturze i wykończeniu.
Na cieńszy dres wystarczy dzianina single jersey 100% bawełna lub z domieszką elastanu, ale w gramaturze minimum 220g/m2 (zwykłe t-shirty mają 100% bawełny- 180g/m2). Typowa dresówka to dzianina pętelkowa drapana lub nie po stronie lewej z pętelką. Skład to bawełna 100% lub także z niewielką ilością elastanu aby zapobiec wypychaniu. Tu gramatury zaczynają się od 230 g/m2 do 340 g/m2. Grube bluzy dresowe takie dla starszych dzieciaków i młodzieży szyte są z dresówki bistorowanej, czyli o składzie: bawełna+ poliester. Bistor- przędza poliestrowa- ogranicza kurczliwość i wypychanie się dzianiny. Ta dzianina jest w większości przypadków drapana, no i gramatura minimum 280 g/m2. Są również dzianiny dresowe poliestrowe, na dresy tzw: z trzema paskami. Ale tego materiału dla dzieci nie polecam. Materiały na dresy to dzianiny więc szyjemy ściegami elastycznymi na maszynie lub owerloku, a najlepiej na coverloku. Nici elastyczne na stebnówce "nie pójdą". Używamy igieł do dzianin tzw. stretch. Przed szyciem polecam zakupioną dzianinę wyprać. Niestety ich minusem jest kurczliwość, którą w Polskich zakładach przyjmują za normę 5%, a w Tureckich 7%. To znaczy, że uszyte spodnie o długości 100cm po pierwszym praniu skurczą się odpowiednio o 5 lub 7cm, a to bardzo dużo! ________________________________________________________
www.kreatywnapaula.blogspot.com |
|
Świeżynek
![]() |
|
Mam takie pytanko, czy w związku z tym, że materiał dresowy (każdy? nawet ten zwykły drapany, pętelkowy?) się kurczy to przed szyciem należy go wyprać? W pralce? ręcznie? taki nie "obrobiony" przecież się cały postrzępi
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.