Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam wszystkich! Forum przegladam juz od dluzszego czasu ale dopiero teraz postanowilam, ze sie ujawnie ;)Bardzo pomogly mi wasze informacje i opinie w podjeciu wielu decyzji... w tym rowniez doskonalenia techniki i 'sewslow'-ingu ;) Do tej pory bylam w goracej wodzie kąpana i mialam slomiany zapal.. jednak wiedza, iz nie tylko ja siedze i pruje 3 razy to samo podniosla mnie na duchu :muza:
Szycie chodzilo za mna juz jakis czas ale najpierw brak kasy na maszyne, potem cos wypadlo, potem zajelam sie dzierganiem itd itp... jakos tak ciagle wracam do idei szycia, wiec postanowilam, ze tym razem wezme sie za to na powaznie.. No i wrocilam do punktu 1. - brak kasy na maszyne :bezradny:
Ale jakos sie zgadalam z kolezanka z pracy i okazalo sie, ze ona ma w garazu stara nieuzywana sztuke i moze mi przyniesc (za DARMO! :D) jesli obiecam, ze bede ja uzywac. Maszyna juz zainstalowana w pokoiku - Alfa 365 - 'vintydz' ale smiga jak zla! Troszke problemow mialam z ustawieniem naprezenia nici ale jakos dalo rade.. Szkoda troszke, ze nie poszyje na niej dzianiny (bo chyba nie da rady bez stretchowych sciegow), ale to i tak wyzsza szkola jazdy a ja dopiero raczkuje...
Tak czy siak, witam wszystkich serdecznie i mam nadzieje, ze jeszcze nie raz uzyskam pomoc od tak uzdolnionych forumowiczek i forumowiczow!
Mistrzyni Krawiectwa
Witaj. Jak maszyna ma zygzak (widzę, że ma i jest cudna) to tylko igłę dokup:) Super elastycznej dzianiny nie poszyjesz, ale są takie mniej rozciągliwe i te spokojnie można. I jeszcze raz witaj:)

--- Ostatnio edytowane 2012-02-27 06:01:12 przez agaaffek ---

--- Ostatnio edytowane 2012-02-27 14:01:34 przez agaaffek ---
Cześć Ratatox. U mnie było tak samo - dostałam od koleżanki Łucznika z piwnicy. I też się męczyłam z naprężeniem nitki :-)
Ja ostatnio siedzę w dzianinach i szyję ściegiem prostym, tkanina sama się naciąga gdzie trzeba i wszystko gra :-)
Powodzenia.
Asia

Ze ściegami do streczu wcale nie jest tak łatwo, bo po prostu - wiele maszyn tak ma, że ściegi streczowe niemiłosiernie rozciągają dzianinę i szew wygląda po prostu paskudnie ;-)

Drobny ścieg zygzakowy o średniej długości ściegu wystarczy ;-)

Slow sewing... Planuję uszyć sobie spódnicę i już myślę, jak tu sobie szycie utrudnić ;-) Na pewno podszyję ręcznie ;-) i zastanawiam się nad wykończeniem brzegów w "stylu" Hongkong...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Witam, witam serdecznie na forum :)
Wspaniały gest koleżanki - tak to się zwykle zaczyna - ta przygoda zwana szyciem :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Cześć no i życzę sukcesów !!!
Dziekuje za mile przywitanie! :)
nie wiedzialam, ze zwykly zygzak sie rozciaga..(duzo jeszcze nauki przede mna) ale w takim ukladzie bede probowac (oczywiscie jak juz troche potrenuje). Poki co uszylam jako pierwszy moj projekt torbe - gdyz nie trzeba dopasowywac, mierzyc itd. ;)
Ale planuje teraz spodnice z polkola... jestem na etapie wykrawania z materialu wiec kilka dni (tygodni) minie zanim podziele sie zdjeciami ;)
Pogromca spamerów
witaj :)
Stara Gwardia
witam serdecznie i zachęcam do aktywności :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.