Wersja do druku

7 stron: 1 2 3 4 5 6 7 >

Stały Bywalec
Nie wiem, czy wątek się przyjmie, ale myślę, że fajnie by było tu zebrać nasze uszytki dla dzieci. Może podzielimy się tu radami, polecimy sobie fajne wykroje albo tutki.

To, ja zacznę od bardzo prostych spódniczek, które uszyłam juz chyba cztery, dzięki pomysłowi Helen :)
Spódniczka składa się ze ścigacza (ja wykorzystałam nie używane bluzki i starą sukienkę z dżinsu elastycznego) i dowolnego materiału na dole. Szyje się je bardzo prosto i są wygodne.
W tej dżinsowej doszyłam tasiemkę, ale przez to ciężko się ją zakładało.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Śliczności !
Teraz przedstawiam sukienki, które uszyłam. Przez to, że w Burdzie dla dzieci są zwykle duże rozmiary - wszystkie szyłam wg własnego pomysłu.

Załączone obrazy

tunika moje pierwsze dzieło po długiej przerwie w szyciu
Zaaklimatyzowany
Naprawde śliczne :) Gdybym nie wiedziała ze sama je uszyłaś to pomyślałabym że są z drogiego sklepu, szczególnie ta druga :)

Wiecie moze ile materiału trzeba liczyć na spodnie dla dziecka o wzroście 80cm ?:) Zastanawia mnie ile uszyję z 0,5m
Stara Gwardia
przesłodką masz córeczkę :)
Uszytki bardzo ładne, wyglada w nich jak pełna klasy młoda dama :)
Stara Gwardia
Nie wiem, czy wątek się przyjmie, ale myślę, że fajnie by było tu zebrać nasze uszytki dla dzieci. Może podzielimy się tu radami, polecimy sobie fajne wykroje albo tutki.
Moje dziecinne stroje (całe dwa! tzn. od czasu zalogowania i rejestracji na forum; bo wcześniejszych jest całe mnóstwo) pokazałam w wątku AmatorskieSzycie. Szyję praktycznie wyłącznie dla dzieci.
Co do używanych przeze mnie wykrojów: głównie gotowce: Simplicity, McCall's i Burda (gotowe wykroje).
Nie znam jakichś specyficznych tutoriali (czy to po polsku?!) nt. szycia dla dzieci. Moim zdaniem niczym się nie różni od szycia dla dorosłych z jednym wyjątkiem- elementy, którymi się operuje są dużo mniejsze, a przez to trudniejsze do manipulacji. Takie jest przynajmniej moje odczucie?
Ważne jest co innego: b. staranne przyszycie guzików; zakończenia szwów. No i same materiały: dzieci mają delikatną skórę, więc ważny jest nie tylko skład materiału (musi oddychać); ale i jego faktura-nie może powodować podrażnień czy uczuleń.

Aha: i najważniejsze -rada którą dała mi nauczycielka szycia na samym początku:
przy szyciu dla dzieci trzeba policzyć wszystkie igły (do szycia ręcznego) i szpilki przed i po szyciu.TO na prawdę bardzo ważne! Ilość musi się zgadzać...z powodów wiadomych.

Jeśli trafię na jakieś interesujące informacje, z pewnością się podzielę.

--- Ostatnio edytowane 2012-03-11 22:29:19 przez amatorskieSzycie ---

Stały Bywalec
I jeszcze przebrania karnawałowe.
Zielone spódniczki tutu szyłam, a właściwie robiłam na podstawie tutorialu naszej koleżanki z forum longredthread.
http://longredthread.wordpress.com/2010/12/11/tutu-tutorial-jak-zrobic-tutu-bez-szycia-na-maszynie/
Dla mnie tiul, który użyłam był trochę za sztywny.

Na razie tyle. Może jutro jeszcze coś dodam.

--- Ostatnio edytowane 2012-03-11 22:32:03 przez Jola ---

Załączone obrazy

Stara Gwardia
no to może i ja się pochwalę pewnie niektórzy widzieli na blogu moim, no ale nie którzy z braku czasu tam nie zaglądają :zawstydzony:

koszt materiału 15,- zł pół dnia wysiłku w tym dwoje dzieci na głowie :)
uśmiech córki bezcenny
tatuś też minę miał bezcenną jak mu powiedziałam ile taka kiecka w sklepie by go kosztowała:wysmiewacz:

--- Ostatnio edytowane 2012-03-11 22:52:54 przez anistach ---
Mam pytanie szyłaś ją z jakiegoś wykroju? Najbardziej interesują mnie rękawki tzn jak są uszyte ?
Stara Gwardia
Wykrój jest z burdy dla dzieci z roku 2004 model 623 rękawki reglanowe, zakończone
wszytą gumką .
Córce szyłam tą sukienkę na wesele :-)

7 stron: 1 2 3 4 5 6 7 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.