Stara Gwardia
![]() |
|
blogowicze i nie tyko, chciałabym stworzyć własnego bloga w którym pragnę podzielić się nie tylko własnymi pracami, ale również dorobkiem intelektualnym innych dotyczącym mody, stylizacji sylwetki, czy choćby wybranymi treściami ciekawej książki i mam takie pytanie jak mogę posłużyć się ciekawa treścią nie mojego autorstwa ale z dodatkiem moich przemyśleń na blogu nie łamiąc praw autorskich, bądź nie zyskując tytułu pirata internetowego, możne wystarczy zwykły cudzysłów i odnośnik? jak jest teraz a jak będzie gdy wejdą ACTA
ratunku ![]() Jeżeli źle umieściłam swoje pytanie to proszę o korektę tego wpisu |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
srakta- acta- wejdzie to będziemy się martwić, myślę że wtedy skończy się internetowe szaleństwo a kto przy tym knuje ten się wzbogaci, ale to odrębny temat...
byle byś nie podpisywała się jest Twoje, co Twoim nie jest, jeśli chcesz coś z innego bloga to pytaj, taka zwyczajna ludzka uczciwość wystarczy... myślę, że czasami wystarczy też odnośnik skąd to wytrzasnęłaś ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-03-27 12:23:17 przez MoniKa --- ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Ciężka sprawa. Na swoim blogu staram się nie zamieszczać takich treści ale jeśli już coś zamieszczam to informuję skąd pochodzi link/zdjęcie, czyje to słowa itd. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
myślę, że to jest uczciwe i jak na chwilę obecną wystarczy...
jeśli wejdą te porąbane acta, ludzie będą się czepiać nawet czcionki na blogach, tak że blogujmy póki się da ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ogolna zasada cytowania jest taka: nie mozna wykorzystac ponad 10%zawartosci; i trzeba podawac zrodlo. Stad: jestli powiedzmy wykorzystasz czyjes zdjecie, to rownoczesnie z nim, umieszczasz -tak zeby to bylo oczywiste -czyli widoczne- odnosniki do strony zrodlowej, i powiedzmy (to juz opcjonalnie) nazwe czy opis strony/bloga skad pochodzi.
Przegladnij inne blogi, zwlaszcza zagraniczne (te o szyciu); i zobacz jak inni sobie z tym radza -to w ramach wskazowek. Genrealnie jednak zgadzam sie z przedmowczyniami, jak dlugo nie bedziesz podawac cudzych tresci jako wlasne, i nie bedziesz zarabiac na blogu (bo to o pieniadze/reklamy toczy sie zazwyczaj batalia) to raczej nie powinnas miec problemow.
Stara Gwardia
![]() |
|
Treści owszem, ale tak jak poprzedniczka napisałam nie więcej niż 10% w poście z zaznaczeniem, kto i skąd to jest. Inna sprawa w jakim celu bo jeśli piszesz wartości naukowe, poglądowe ale jeśli to będzie przeinaczanie czyiś słów lub obczernianie to się nie da, no nikt by nie chciał. Gorzej ze zdjęciami, prawo i etyka: czasami lepiej zapyać jeśli zdjęcia są autorskie, jesli mają posłużyć w jakimś stopniu komercji itd.... ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
dzięki dziewczyny za wszelkie informacje
![]() nie chce ściągać czyichś zdjęć a już na pewno nie chciałam kopiować cudzego bloga, bardziej chodziło mi o polecenie np. jakiejś książki np Michała Tombaka "droga do zdrowia", " czy można życ 150 lat" są one kontrowersyjna i warto przeczytać zwłaszcza w czasie gdy co druga kobietka chce się odchudzać przed latem, albo zwrócić uwagę dziewczyn na to że uszycie ładnego i modnego ciuszka to nie wystarczy bo trzeba poznać swoje kształty i tu tez polecić niektórych autorów itp. ale jeszcze to przemyśle ![]() A w sprawie acta to pewno MoniKa masz racje, nie ma się co przejmować bo jak ono wejdzie to pewno będzie dużo trudniej coś robic w sieci. A wejdzie na pewno ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Smętna konstatacja.
Ale też sądzę, że presja gigantów posiadających patenty jest bardzo mocna. Masz jakieś nowe wieści? Pokaż. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ciekawa jestem co się dowiedziałaś. ________________________________________________________
stefcia.pl
www.facebook.com/RobotkiStefci mlecznepodroze.pl |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.