Wersja do druku

Świeżynek
Witam serdecznie Wszystkich :)

Długo się zastanawiałem czy napisać, czy przypadkiem na starcie nie dostanę w.. Ale co tam, będę próbował.

Nie szyję, nigdy nie szyłem. Handluje odzieżą. Zdecydowana większość u mnie w sklepie to import z Włoch i Turcji. Polskie rzeczy.. hmm.. czasem jest coś ciekawego, kilka firm, które pokazują się w Łodzi na Ptaku robi naprawdę fajne rzeczy.

Do sedna.

Pomyślałem, że to forum będzie najlepszym miejscem by rozwiać moje wątpliwości, uzyskać wartościową doradę.
Może ktoś z Was posłuży radą..

Zdaję sobie sprawę, że część (a może i cały..) tekstu będzie dla niektórych śmieszna. Ja zwyczajnie nigdy nie zastanawiałem się nad produkcją, interesował mnie wyłącznie gotowy wyrób.

Jak to jest, że spódniczka szyta w Polsce, może kosztować w hurcie od 36 do 49 zł. Zakładam, że 10 zł producent zarobi minimum. Materiał, szwaczka, wykrój.. O czymś zapomniałem? Czy ktoś z Was mógłby przeanalizować koszta produkcji?

Wiele słyszę, z racji handlowania odzieżą, że w Polsce się nie opłaca. Jednak obserwuję kilka firm, które z powodzeniem kilka dobrych lat produkują. Czy narzekają po to, by ktoś nie odebrał kawałka rynku?
Nie są to jakieś "wybiegowe" produkcje, ale rzeczy, które maja klienta. Materiały są ciekawe dla oka, dobre w dotyku, nie są to produkty na 2-3 prania..

Wrzucę kilka aukcji, z prostymi spódniczkami. To akurat są raczej importowane. Nie da się tego uszyć taniej w Polsce? Absolutnie nie są to moje aukcje, celowo dam różnych sprzedawców.

http://allegro.pl/spodnica-bombka-kapitanska-36-44-tu40-i2235040615.html
http://allegro.pl/sliczna-spodnica-klara-s-36-kolory-i2192614953.html
http://allegro.pl/klasyczna-spodnica-spodniczka-camel-r-xxl-44-new-i2217939885.html

Jeśli brakuje konkretów, proszę podkreślić, postaram się dopowiedzieć.

Pozdrawiam, Łukasz.
Stara Gwardia
No spódniczka z różą rewelka. Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytania, ale może się wypowiedza dziewczyny , które szyja zawodowo. Tez jestem bardzo ciekawa jak to z tym szyciem w polsce teraz jest.
Stara Gwardia
różnica cen spódnic na pewno wynika z różnic w rodzaju tkaniny za czym idzie -różnice cenowe tkanin. Cena robocizny zazwyczaj jest podobna .
"Wiele słyszę, z racji handlowania odzieżą, że w Polsce się nie opłaca. Jednak obserwuję kilka firm, które z powodzeniem kilka dobrych lat produkują. Czy narzekają po to, by ktoś nie odebrał kawałka rynku?
Nie są to jakieś "wybiegowe" produkcje, ale rzeczy, które maja klienta. Materiały są ciekawe dla oka, dobre w dotyku, nie są to produkty na 2-3 prania..
Wrzucę kilka aukcji, z prostymi spódniczkami. To akurat są raczej importowane. Nie da się tego uszyć taniej w Polsce? Absolutnie nie są to moje aukcje, celowo dam różnych sprzedawców.
"
Tutaj sam sobie odpowiedziałeś tkanina , szwaczka(jej praca + ubezpieczenie),amortyzacja maszyn, utrzymanie szwalni zysk producenta a po drodze zysk hurtowni (pośrednika). To wszystko właśnie to cena takiej spódniczki
Świeżynek
@jolka68

Sam sobie odpowiedziałem, ale zbyt ogólnie.. :) Chciałbym, by ktoś na podanych przykładach pomógł mi oszacować, czy opłaci się to szyć (zlecić) czy nie do końca? Nie znam cen tkanin, cen pracy szwaczki (od sztuki czy za godzinę..?)..

I przy okazji jeszcze jedno. Doradźcie, by ktoś mnie nie wyprowadził w pole. Zakładam, że kupiłem ciekawy model sukienki, import, no name. Chciałbym uszyć takie same, może w innych kolorach, może z innej tkaniny. Jak rozmawiać ze szwalniami czy z pojedynczymi szwaczkami? Oni pewnie zaczyna mi wyliczać, że to wykrój trzeba stworzyć, że dla każdego rozmiaru itp. Ja sobie zdaje z tego sprawę, ale wiecie, inaczej gada się z kimś doświadczonym w szyciu, a inaczej ze Świeżakiem.. Choć z drugiej strony, można to wszystko spłycić wyłącznie do ceny..
Świeżynek
na cały wyrób składa się wiele elementów, nie tylko cena tkanin, cena robocizny itp. przede wszystkim radziłabym napisać lub zadzwonić do jakiejś firmy szyjącej i poprosić o wycenę. Na pewno jest zasada im więcej sztuk tym niższa cena za wyrób, nie jest to takie proste aby pisać wszystko na forum. na senę składa się też koszty amortyzacji .... koszt materiałów np nici a nie tylko materiału wierzchniego...bardzo wiele elementów.
Świeżynek
@margerita:
No tak, masz wiele racji.
Ktoś może dać namiar na SPRAWDZONĄ firmę?

Pozdrawiam.
Mistrzyni Krawiectwa

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.