Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Szukalam na forum tego tematu, ale nie widze go nigdzie wiec warto zapytac ![]() French curves - chodzi mi o te zaokraglone linijki i jak mozna ich uzyc, zeby ulatwic sobie zycie przy rysowaniu rekawa, dekoltu itp. Przegladalam rozne strony, ale nie moge znalezc zadnej z prostym opisem albo instruktazem. Pomozecie? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie bardzo rozumiem, w czym problem? Przykladasz, obrysujesz tak jak na algebrze w szkole.
Pomysl o... wyznaczaniu przebiegu funkcji i tym podobnych... ![]() Po polsku to sie nazywa "krzywiki". Jesli chcesz kupic to w sklepie z artykulami papierniczymi. A w innym watku jest fotografia (moja) krzywika krawieckiego, z podzialkami do rysowania zapasow na szwy itp. Niezaleznie od wygladu uzywa sie dokladnie tak samo!
--- Ostatnio edytowane 2012-06-11 13:26:04 przez amatorskieSzycie --- ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Administrator
![]() |
|
W sumie to nie widziałam nigdzie takiej "instrukcji obsługi" - po prostu na "czuja" i wedle uznania modeluję sobie krzywikami podkroje pach czy dekolty. Ja mam krzywiki duże.
Na opakowaniu moich krzywików pokazane są miejsca zastosowań -> duże zdjęcie ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie sadze, zeby taka instrukcja w ogole instniala... Moja nauczycielka szycia, umiala od reki narysowac takie luki,ktore my rysowalismy przy uzyciu tych krzywikow. Ten "krawiecki" tez jest duzy; tzn. w porownaniu do normalnych szkolnych. Ale: szkolne sie nalepiej sprawdzaja w szyciu dla dzieci (tam gdzie potrzebne sa na prawde male,ladne luczki do podkrojow).
A tu olbrzymi zestaw jesli komus brakuje...lini krzywych hi hi hi: ![]() Tak na prawde jednak, te trzy sa standardowe, i w matematyce i w krawiectwie... ![]()
--- Ostatnio edytowane 2012-06-11 13:38:39 przez amatorskieSzycie --- ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Administrator
![]() |
|
Piękny zestaw krzywików był tez w Strimie - niestety cenowo nie do przejścia ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A zatem, Shizia, wniosek jest jeden - nawet najbardziej profesjonalne krzywiki nie zagwarantują ci identycznych linii krzywych ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tutaj to samo, za 69 euro, nawet z przesylka do Polski moze wyjsc taniej? Ale czy warto?
http://www.planetecouture.com/search.php?brands=86
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
amatorskieSzycie - problemu jako tako nie ma, mniej wiecej wiem jak tego uzywac, po prostu jest tyle roznych krzywikow, ze nie wiem ktore do czego sie uzywa ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
To akurat są krzywiki kreślarskie ten największy to eliptyczny, z zadziorkiem hiperboliczny i na końcu paraboliczny. Krzywiki krawieckie są nieco mniej skomplikowane i sprawiają mniej kłopotów. Jak nieco wyrobisz sobie rękę, to krzywiki w ogóle nie będą Ci potrzebne ![]() Starsze podręczniki rysunku technicznego podają metody rysowania przy krzywikach ale w krawiectwie to chyba nie ma zastosowania ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-06-11 14:24:29 przez agaaffek --- --- Ostatnio edytowane 2012-06-11 14:35:25 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ok dziekuje wam bardzo ![]() Poszukam jednak tanszych krzywikow... bo 69 euro brzmi koszmarnie :/ ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.