Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Mam na imię Iza, jestem z Torunia. Od 20+ lat wszystko wskazuje na to, że mam szyć, po tychże 20 latach biorę się do roboty ;) W międzyczasie szyłam trochę dla rycerstwa, nieco głupot do domu i całkiem sporo firan/zasłon na zamówienia. Czas się wziąć za jakieś konkrety. Ciesze się, że znalazłam to forum, od razu wyjaśniło mi się kilka spraw :)
Stara Gwardia
Szyłaś dla rycerstwa? To bardzo ciekawe. Czy możesz opowiedzieć jeszcze trochę o swoich dokonaniach? Myślę, że niewiele z nas miało okazję szyć dla dzielnych rycerzy ;)
Pogromca spamerów
witaj :)
Świeżynek
Szycie dla rycerzy polegało głównie na produkcji sznurowanych hmm gaci :) ogólnie nogawice z saczkiem na strategiczne wyposażenie, do tego kilka koszul (ach to ekologiczne barwienie w garze z naparem z łupin z cebuli :) ). Generalnie zależy od epoki i warstwy w jaką rycerstwo celuje - w tym przypadku były to niższe warstwy i późne średniowiecze, proste szycie, żadnych dworskich cudeniek i gorsetów. Jeśli interesuje Cię jak wyglądają takie i bardziej zaawansowane ciuchy, w sieci można znaleźć bardzo dużo materiałów, opracowań mniej i bardziej historycznych, są też wykroje lub techniki konstrukcji, dyskusje na temat doboru odpowiednich historycznie materiałów itd. W razie potrzeby mogę służyć linkami ;)
Stara Gwardia
A to ciekawe. ;) Jednym słowem, miałaś możliwość przekonać się, jak to kiedyś się męczono z barwieniem i jakie nudy miały babki w tamtych czasach szyjąc gaciory z saczkiem "na strategiczne wyposażenie" :D
Stara Gwardia
witaj
pochwal się uszytkami:)
Administrator
Witaj :) Ciekawe zainteresowania (rycerstwo) ale skoro już masz praktykę to faktycznie czas przejść do konkretów :) Na 100% poradzisz sobie :tak:

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Ja z mojej strony mogę się jeszcze zapytać, jakie masz rady na przeprowadzkę, to już tak poza tematem, ponieważ też mam zamiar przeprowadzać się za niedługo i zastanawiam się, jak to zorganizować, by było jak najbardziej bezboleśnie. ;)
Stara Gwardia
Witam, i czekam na zdjęcia dziel :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.