Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Przerabialiscie kiedys kombinezon w sukienke? Mama dorwala bardzo ladny kombinezon, ale nie lezy na niej idealnie (mimo, ze to jej rozmiar) wiec pomyslalysmy o sukience.. Bardzo mi sie ten pomysl spodobal, tylko z wykonaniem gorzej.. Material jest bardzo sliski i 'lejacy'. Bede wdzieczna za pomoc ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
NIgdy nie przerabiałam kombinezonu na sukienke, ale kiedys przerabialam dzisny na spodniczke.
Rozcięłam wtedy szwy wewnetrzne w nogawkach, potem miejsca zszycia obu nogawek: z tyłu prawie do samego paska, z przodu pod zamek. Potem scielam te ,,dziubki" charakterystyczne dla spodni i pozszywałam. Oczywiscie, wyszedl szew na srodku i na tyle. Mysle, ze w tej sukience nie powinno byc wiekszego problemu ze wzgledu na materiał, ,ktory jest lejący. MOj byl sztywny, bo to dzins, ale spodniczka byla mini, wiec wyszlo ok. --- Ostatnio edytowane 2012-07-12 20:26:50 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam dziwny , ale być może praktyczny pomysł: myślałaś o (długich) rozcięciach w tej sukience?
Ja mam odwrotny kłopot: mam spódnicę, z której chcę zrobić spódnicospodnie... też lejącą. Mam nadzieję że mi wyjdzie ![]() ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Koma - rozciecia to bardzo fajny pomysl... ale sukienka nie jest dla mnie, wiec raczej odpadaja ![]() ![]() monikowo - wlasnie tych szwow na kroku najbardziej sie boje, wydaje mi sie to czarna magia. Moze sprobuje najpierw rozpruc jakies stare spodnie od pizamy i pocwiczyc ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
|
|
Chyba nie powinno być problemów z przeróbką, bo materiał jest lejący i się sam układa. Na dodatek jest czarny, a na czarnym nic nie widać ![]() ________________________________________________________
Moda w praktyce - senczyna.com |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Agnieszka - oby tak bylo, ale mimo wszystko jest to dla mnie pewne wyzwanie ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Na zdjęciu nie widać jakiej szerokości są spodnie na dole ale przypuszczam, że dosyć szerokie.
Na pewno musisz popruć nogawki wewnętrzne, oraz podkrój kroku nie dochodząc do pasa , czyli pozostawić pewną odległość od ozdobnego paska. Najprostszym sposobem będzie rozłożyć na płaskiej powierzchni kombinezon po lewej stronie podkrojem krocza na zewnątrz ( przód po prawej , tył po lewej stronie ,lub jak Ci wygodniej)Wtedy za pomocą linijki spróbuj poprowadzić prostą od talii ( pozostawionego szwu spodni ) ku dołowi likwidując łuki podkroju. Prawdopodobnie dół będzie się zwężał jeśli sukienka może być w okolicy kolan , wtedy odcinasz dół na odpowiednią wysokość ( kolan + dodatek na podwinięcie) z pozostałego materiału możesz wstawić kliny na środku przodu i tyłu ewentualnie po bokach.Wszystko ładnie wyrównać i podwinąć. --- Ostatnio edytowane 2012-07-13 16:49:18 przez Magnusia --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Magnusia - tak, spodnie sa dosyc szerokie. Krok jest dosyc nisko, co od poczatku nie pasowalo mi w tym kombinezonie.. nie wyglada ladnie, stad tez pomysl na sukienke.
Dziekuje bardzo za rade, napewno skorzystam ![]() Zalaczam ilustracje, wlasnie o to chodzi? --- Ostatnio edytowane 2012-07-13 16:54:20 przez shizia --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Prowadząc prostą od pasa ku dołowi pozbywasz się kroku i powstaje prosty szew z przodu i z tyłu.
Dokładnie tak jak jest na rysunku. --- Ostatnio edytowane 2012-07-13 16:54:54 przez Magnusia --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ok, jeszcze raz dziekuje! ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.