Stara Gwardia
![]() |
|
Mam kłopot z konstrukcją spodni. Na kursie modelowania babka powiedziała mi, że ...spodnie konstruuje się na podstawie obwodu bioder. I tylko. Nawet tam gdzie w spódnicy mierzy się wysokość biodra, w spodniach był użyty szablon.
No i nie kazała dodać w dżinsach na zapięcie- powiedziałam jej że chcę uszyć dżinsy, ale patrząc na to co skroiłam terraz w domu mam wątpliwości i podejrzewam duże błędy. Terror mistrzowej krawcowej czy co? Na szczęście w nieszczęściu jest to duży zapas - i w mierzeniu i w ogóle - zostałoby jakieś 10 cm z którego możnaby zrobić zamek przedni. Na gumce spodnie muszą mieć 'zapasik', nie przeczę, ale te z zamkiem błyskawicznym? Jak to wam się widzi? ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Aby zrobić wykrój spodni należy mieć wymiary:
-wzrost -obwód talii -obwód bioder -szer nogawek na dole |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dodam tylko, że wysokość siedzenia (Siada się na krześle i mierzy od siedzenia do talii.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Racja, zapomiałam o wysokości siedzenia.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie jest to podpisany rysunek, ten na stronie.
Już mówię o co chodzi: otóż spodnie... konstruuje się, na 'logikę' biorąc ...różnie. W zależności od kroju, niektórzy odbijają wykroje, inni przerysowują siatki... Myśmy 'przerabiali' coś co , o ile mi się wydawało, jest tzw,. konstrukcją 'uniwersalną',klasyczną. Ktoś na forum użył takiego zwrotu ' podstawową'. Bo takie coś jak wykrój spodni to ja jeszcze za dobrych starych czasów publikacji p. Hanus ...widziałam. Chodziło mi zatem o poprawność konstrukcji gdzie nie został użyty żaden inny wymiar z wyjątkiem obwodu bioder*, i wyszło mi że od biedy wyjdzie to coś na gumce, dziś się jeszcze połapałam że przecieąz kazano mi zrobić zaszewkę, a zaszewki w jeansach... nie stosuje się, dwa, u Hanus doczytalam że do spodni zamek wszywa się... na boku! Co w epoce jeansów jest nie do pojęcia, bo tam wszywa cię ciężkie metalowe zamki z przodu, okrytespecjalnie skonstruowanym zakryciem. Tak że nieporozumienie. Bo dla mnie jest jasne, że kiedy robię pumpy na gumce inaczej modeluję górę, a kiedy jeansy na pasku czy bojówki - oinaczej.Niestety, dla wykładowcy- nie. Krój wyszedł zatem błędny moim zdaniem, już się zdecydowałam że kiedy przyjdę na zajęcia to jej to zabiorę, i przynisę inny materiał do eksperymentów krawieckich mojej mistrzyni kroju i szycia, ![]() Chciałam natomiast wiedzieć jak to jest ' poprawnie', jak się tego uczy , no i - wymaga.*** Dzisiaj natomiast skojarzyłam podstawowe fakty, bo biegam po mieście ciągle, no i że spodnie są generalnie źle skrojone . Ten rysunek na stronie to nie konstrukcja- mnie chodziło o siatkę konstrukcyjną i kwestię dlaczego bezkrytycznie nauczono nas zamiast obwodu PASA w miejscu pasa - obwodu bioder. I równie bezkrytycznie zastosowano to w opcji deklarowanej: jeansy. No ale kiedy odpoczęłam trochę widzę to jaśniej. Wykładowca każąc nam przynieść materiał mógł zasygnalizować nam, jaki to BĘDZIE krój, ale tego nie zrobił... ![]() Postanowiłam więc zapytać was, mając nadzieję że do czegoś znajomego te informacje przypniecie. Chętnie wysłucham każdego komentarza. Wyjaśnienia - wydają mi się poniewczasie konieczne *Na początku, organizując materiał(a każdy to robi we własnym zakresie) każdy deklaruje też co chce szyć - niby jest to dowolne, ale dostosować trzeba się do programu. Wykładowca powinien zatem dostosować się do słuchaczy, i jasno powiedzieć np. ze jeansów nie szyjemy teraz,możne później - dostosować się też do słuchaczy, którzy nie wiedzą na początku o czym będzie mówił, za to wydadzą pieniadze *** Jest to kurs zawodowy, aczkolwiek bywają początujący. Tym większa odpowiedzialność moim zdaniem ze strony organizatora. **** To mi się wydało już raczej grą nerwów, bo przecież... nie było w tym kroju opcji na zamek błyskawiczny.(mam nadzieję że to teraz wynika z wypowiedzi) --- Ostatnio edytowane 2012-07-14 08:17:44 przez Koma --- ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzięki, wszystko to na na domiar złego mierzyliśmy.
Muszę też jeszcze raz zajrzeć na tablicę, bo może źle coś przepisałam, w każym razie wyszłam z wrażeniem że ktoś ze mnie struga idiotę ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No i się wgłębiłam - ![]() http://www.osinka.ru/Sewing/Modelling/Basic/ChinaSew_12.html No i w końcu przypomniałam sobie że NA KOŃCU powiedziała ta pani że ... "to będą spodnie sportowe". Nie zrozumiałam o co jej chodziło, myślałam że nie wyjdą jakoś odświętnie. Jejcia, ale się wrobiłam!!! ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-07-13 20:19:43 przez Koma --- ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie wiem gdzie pobierasz nauki kroju ale podając Ci tą stronę chciałam pokazać Ci jak wygląda podstawowy wykrój spodni z dodatkiem na suwak.Jeśli chcesz uszyć jeansy wtedy należy wymodelować czyli z podstawowych spodni przerobić na dowolny fason ale skoro jesteś na początku drogi, więc małymi kroczkami dojdziesz do wszystkiego.
Pni ucząca powinna wyjaśnić Ci wszelkie wątpliwości. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie jestem na początku drogi, tylko niechcący mnie wrobiła z materiałem. Ja zasugerowałam że chce jeansy i przyniosłam materiał. ona podała krój na spodnie - dresy i powiedziała zdawkowo dopiero na końcu że to spodnie 'sportowe' wyjdą. Kiedy już przyniosłam materiał. Mogłąm jeszcze wyjśc z zajęć, ale co gorsze, nie zrozumiałam o co jej chodzi.
Wezmę inszy materiał i przerobię 'to' na 'aladyny' a pocięty jeans wezmę do domu może da się go jeszcze uratować dla potomności. Dzięki za dobre linki - 'Osinkę' trzeba czytać, szkoda że nigdy nie mam czasu żeby się do tego zabrać na poważnie. ![]() Z panią uczącą mam od paru zajęć opcję denerwującą. --- Ostatnio edytowane 2012-07-13 21:38:37 przez Koma --- ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.