Wersja do druku

Stara Gwardia
Kochane, skaczę na głęboką wodę, i chcę uszyć mojemu mężowi kurtkę jeansową. Sobie uszyłam i wyszła nieźle, teraz on chce w podobnym kroju. W sumie, to wystarczy tylko powiększyć szablon wykroju. I o to chodzi.

Jeśli on ma od ramienia do ramienia powiedzmy przykładowo 50cm, to ile tu musi być na szablonie (bez zapasu) ? Domyślam się, że pewnie więcej, ale o ile więcej?

Albo jeśli ma szerokość pleców powiedzmy też te symboliczne 50cm (od pachy do pachy) to jaka ta szerokość ma być na szablonie od pachy do pachy?

Chodzi mi o proporcje, jest jakiś wzór na to? :)
Stara Gwardia
Wzoru nie ma. Są dość dowolne dodatki tzw. na luz. W okryciach wierzchnich, ok 10-15 cm w obwodzie. Ale to, ile dokładnie -zależy od na prawdę wielu czynników: zarówno wykroju, jak i tego, czy szyjesz z podszewką (a jeśli tak, to czy z ociepliną?); od rodzaju materiału etc. I oczywiście, od samej osoby, dla której szyjesz, czy lubi dopasowane, czy bardziej luźniejsze ubiory. Wiem, nie takiej odpowiedzi się spodziewałaś,ale jeśli miałabym coś radzić: pooglądaj ubrania jakie ma w szafie, i zapytaj -w których najlepiej się czuje, a potem je zmierz. Da Ci to pewne -bardzo ogólne -pojęcie.
Możesz "zestopniować"wykrój (portal papavero ma kilka podstawowych "lekcji"),tylko pamiętaj o jednym, Szyłaś kurtkę damską; a chcesz uszyć męską.My -potrzebujemy dodatki na biust, mamy wcięcie w talii etc. Panowie, biustu nie mają; talii raczej też nie, innymi słowy wykrój dobrze leżący na kobiecej figurze -wcale nie musi pasować na męską.
Kochane, skaczę na głęboką wodę, i chcę uszyć mojemu mężowi kurtkę jeansową. Sobie uszyłam i wyszła nieźle, teraz on chce w podobnym kroju. W sumie, to wystarczy tylko powiększyć szablon wykroju. I o to chodzi.

Jeśli on ma od ramienia do ramienia powiedzmy przykładowo 50cm, to ile tu musi być na szablonie (bez zapasu) ? Domyślam się, że pewnie więcej, ale o ile więcej?

Albo jeśli ma szerokość pleców powiedzmy też te symboliczne 50cm (od pachy do pachy) to jaka ta szerokość ma być na szablonie od pachy do pachy?

Chodzi mi o proporcje, jest jakiś wzór na to? :)

Mistrzyni Krawiectwa
Ogólnie mówiąc - nijak się nie mają ;-)

Nie ma wyjścia. Musisz znaleźć wykrój męski, albo tzw. unisex.

A to, co chcesz zrobić, czyli konstrukcja, to najwyższy stopień wtajemniczenia w szyciu. I nawet nie wiem, czy korzystanie z programów komputerowych do konstrukcji gwarantuje sukces. Wręcz jestem pewna - że umiejętność używania takiego programu bez doświadczenia w szyciu też prowadzi na manowce.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2012-07-29 11:56:30 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Dzięki kochane. Czyli czeka mnie klasyka: próbowanie "na brudno", a tak tego nie lubię... Bo później wkurzam się jak mi coś idealnie wyjdzie, bo przecież mogłam szyć od razy, hehehe...

Ale to nic, metodą prób i błędów coś wyjdzie. Zobaczę co :-)

:-*

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.