Wersja do druku

Świeżynek
Witam, jestem tutaj zupełnie nowa i chciałam zasięgnąc pewnej porady od FACHOWCÓW:)Mam 23 lata i sończyłam własnie studia, które były jedna wielką pomyłka. Nigdy nie szyłam nic konkretnego(drobne recznie przeróbki), ale czuje, że krawiectwo to cos w czym mogłabym sie spełnić. Nie wiem od czego zacząć i czy w moim wieku mam jeszcze szanse żeby zacząć dłuższą przygodę z krawiectwem?Czy lepiej zapisac sie na kurs czy tez może samemu ćwiczyć pod okiem Babci-krawcowej?co radzicie? pozdrawiam
Stara Gwardia
Moim zdaniem wykorzystaj wiedzę babci krawcowej. Jeśli po jakimś czasie uznasz, że to za mało, zawsze możesz zrobić kurs dla zaawansowanych...
Administrator
Kobieto masz dopiero 23 lata i możesz wszystko! Czasem ludzie są zmuszeni przekwalifikować się w wieku 50 lat i dają radę. Jak pisze Xanti - najpierw pomoc babci a potem ewentualnie kurs szycia. Ludzie szukają dobrych krawców i krawcowych, niekoniecznie Ci którzy mają papierek o ukończonej szkole są takowymi :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
23 lata-chciała bym mieć, kochana całe życie się czegoś nowego uczymy.Jeśli chcesz szyć to szyj.Wiedza babci to największy skarb,wiem bo sama też miałam babcię krawcową.Szycie masz w genach.Pozostaje tylko kupicć materiał i do dzieła.:):):)
Mistrz Krawiectwa
Witaj, ja również, jak moje przedmówczynie, gorąco zachęcam do nauki szycia, jest to profesja naprawdę dająca wiele satysfakcji, tworzy się piękne ciuszki, a przy tym można zarobić zupełnie przyzwoite pieniążki.
A Babcia-krawcowa to nieoceniony skarb,wykorzystaj to i ukłony dla Babci.
Niespodzianka
Witaj
Zadaj sobie pytanie-Czy uażasz,że masz powołanie do krawiectwa i czy naprawdę masz cierpliwość? Moje zdanie jest lekko mówiąc negatywne-dlaczego?
otóż skoro miałaś pod bokiem babcię i nie pragnęłaś się nauczyć tego fachu od niej,to co dalej?
śmiem twierdzić,że będziesz albo krawcową z przymusu albo krawcową na własne potrzeby. Jedna i druga opcja nie będzie rozwijała w Tobie tzw. smaczku.

Tak Wszyscy Ci doradzają,żebyś się wzieła do szycia-popieram ich. Krawietwo to nie super market,gdzie weźmiesz sobie z półki i do kasy. Tu trzeba zagażowania, czasem nerwów, czasem pot po tyłku leci. Krawiectwo to nie tylko fach w ręku. Krawiectwo jest muzą,pasją to się czuje.

Masz do tego pomoc-SKARB BABCIĘ. Wykorzystaj to chociażby dla babci, niech wie,że przekaże wskazówki wnuczce.

Tak więc próbuj i nie wolno Ci się zrażać niepowodzeniami-to normalka w tym zawodzie
Pamiętaj czas leci...
Pozdrawiam

Artur

Stały Bywalec
Jako, że mam jako takie świrze rozeznanie( dwa lata temu skończyłam Technikum Odzieżowe) jeśli chodzi o jak uczą na takich kursach krawieckich, to powiem szczerze, że gdyby nie mama to bym wcale się bym nie nauczyła szyć, bo wiadomo ,że sama na tym kursie nie będziesz, a nie tylko Ty będziesz potrzebowała pomocy, więc wykorzystaj wiedzę babci-krawcowej, o którą będziesz zawsze mogła o wszystko spytać.

Pozdrawiam
mam podobne pytanie jak kolezanka:)
Czy mozecie polecic mi jakies ksiazki odnosnie tworzenia wykrojów i szycia na maszynie?
Bede bardzo wdzieczna.
Stara Gwardia
A ja zaczęłam szyć, kiedy miałam 30 lat :) Więc Tobie jeszcze daleko do mnie wiekiem :) Wcześniej nawet nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak, Diana Moden, czy Burda. Pierwszą moją spódniczkę uszyłam, patrząc na krój innej mojej spódnicy, kupionej w jakimś sklepie. Mój krok w niej miał może z 5 cm, ale chodziłam :) Na żadne kursy nie chodziłam i nawet różnych pojęć uczyłam się sama. Tak więc życzę Ci powodzenia :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.