Stara Gwardia
![]() |
|
A więc tak :
Chciałbym szyć prosto, a nie jak teraz czyli totalny slalom ![]() Co radzicie żebym szył prościej??? ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-08-03 17:14:10 przez piotrm210 --- ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Możesz po prostu rysować sobie linię szwu.
A najważniejsze - to nauczyć się szyć nie patrząc na koniec igły, jak wchodzi w materiał i z niego wychodzi, a patrzeć np. na krawędź stopki i jej odległość od brzegu materiału. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Cześć,
Ja zaczynając przygody z szyciem najpierw rysowałam na kartce z bloku linie i starałam się szyć po nich jak najprościej, gdy to zaczęło mi wychodzić wówczas uczyłam się szyć również na kartce papieru 1 mm od narysowanej linii. Kartka jest o tyle dobra do nauki, gdyż nie wyślizguje się spod maszyny jak np. cienkie materiały. Pozdrawiam i powodzenia. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Weź pod uwagę także to, że niektóre tkaniny szyje się łatwo, przyjemnie i prosto a niektóre mają tendencje do wyślizgiwania się spod stopki i wówczas trudno o prosty ścieg. Jak złożysz satynę błyszczącą stroną do siebie to robi się dość ślisko i nawet opięty szpilkami materiał może przysporzyć trudności podczas szycia.
Im więcej będziesz szył tym większej wprawy nabierzesz a ścieg będzie prosty. Niestety tego trzeba się nauczyć. Ćwiczenie z kartką jest dobre. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Niespodzianka
![]() |
|
witaj
zacznij od takiego pomocnika weź sobie stary kawałek materiału i szyj proste ściegi albo "na sucho" czyli bez bębenka,szpuleczki i górnej nitki ________________________________________________________
Artur
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak nie ma magnesu pod ręką mi pomaga taśma malarska, i takie "ramie" do pikowania, które mam mój Łucznik
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na płytce pod stopką zazwyczaj jest podziałka...ja na nią patrze i trzymam tkanine dość blizko, no teraz to już dalej albo jedna ręką bliżej a drugą ciut dalej. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja często szyję stopką z ogranicznikiem i wychodzi prosto. Jak szyję to także sugeruję się podziałką po prawej stronie na płytce pod igłą.
![]() |
|
tak mam ją ale nigdy się nią nie sugerowałem,bo nawet nie wiedziałem do czego to służy ![]() A no i wynalazłem sobie jeszcze jeden patent czyli zakładam stopkę do ściegów krytych ,a ona ma takie coś dzięki czemu materiał idzie równo.Co do kartek robiłem tak nie raz ![]() Wszystkim dziękuję za Pomoc ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wziąłem się do roboty i najpierw szyję na kartce ,potem szyję przy tych kreskach na płytce (już na kawałku szmatki) ,a następnie też na szmatce ale już po moich esach- floresach.Przyznam ,że idzie mi coraz lepiej ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.