|
Stara Gwardia
|
|
|
A więc tak :
Chciałbym szyć prosto, a nie jak teraz czyli totalny slalom Co radzicie żebym szył prościej??? --- Ostatnio edytowane 2012-08-03 17:14:10 przez piotrm210 --- ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
|
Możesz po prostu rysować sobie linię szwu.
A najważniejsze - to nauczyć się szyć nie patrząc na koniec igły, jak wchodzi w materiał i z niego wychodzi, a patrzeć np. na krawędź stopki i jej odległość od brzegu materiału. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Cześć,
Ja zaczynając przygody z szyciem najpierw rysowałam na kartce z bloku linie i starałam się szyć po nich jak najprościej, gdy to zaczęło mi wychodzić wówczas uczyłam się szyć również na kartce papieru 1 mm od narysowanej linii. Kartka jest o tyle dobra do nauki, gdyż nie wyślizguje się spod maszyny jak np. cienkie materiały. Pozdrawiam i powodzenia. ________________________________________________________
|
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Weź pod uwagę także to, że niektóre tkaniny szyje się łatwo, przyjemnie i prosto a niektóre mają tendencje do wyślizgiwania się spod stopki i wówczas trudno o prosty ścieg. Jak złożysz satynę błyszczącą stroną do siebie to robi się dość ślisko i nawet opięty szpilkami materiał może przysporzyć trudności podczas szycia.
Im więcej będziesz szył tym większej wprawy nabierzesz a ścieg będzie prosty. Niestety tego trzeba się nauczyć. Ćwiczenie z kartką jest dobre. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria * Susanna szyje - mój blog |
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
|
witaj
zacznij od takiego pomocnika weź sobie stary kawałek materiału i szyj proste ściegi albo "na sucho" czyli bez bębenka,szpuleczki i górnej nitki ________________________________________________________
Artur
|
|
|
Świeżynek
|
|
Jak nie ma magnesu pod ręką mi pomaga taśma malarska, i takie "ramie" do pikowania, które mam mój Łucznik
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Na płytce pod stopką zazwyczaj jest podziałka...ja na nią patrze i trzymam tkanine dość blizko, no teraz to już dalej albo jedna ręką bliżej a drugą ciut dalej. ________________________________________________________
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Ja często szyję stopką z ogranicznikiem i wychodzi prosto. Jak szyję to także sugeruję się podziałką po prawej stronie na płytce pod igłą.
Stara Gwardia
|
|
tak mam ją ale nigdy się nią nie sugerowałem,bo nawet nie wiedziałem do czego to służy A no i wynalazłem sobie jeszcze jeden patent czyli zakładam stopkę do ściegów krytych ,a ona ma takie coś dzięki czemu materiał idzie równo.Co do kartek robiłem tak nie raz Wszystkim dziękuję za Pomoc ________________________________________________________
|
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Wziąłem się do roboty i najpierw szyję na kartce ,potem szyję przy tych kreskach na płytce (już na kawałku szmatki) ,a następnie też na szmatce ale już po moich esach- floresach.Przyznam ,że idzie mi coraz lepiej ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook