Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Mam mały problem. Kupiłam nową bluzkę z bardzo cienkiego, elastycznego materiału, i nadpaliłam żelazkiem jeszcze przed pierwszym noszeniem, w związku z czym musiałam ją nieco skrócić o ok.4mm .Chciałabym aby nowy szef na dole bluzki, przechodził dokładnie w miejscu starego, ale niestety mi nie wychodzi:( Zrobiłam fastrygę i myślałam, ze będzie łatwiej... ale efekt nie jest do końca zadowalający. Pomocy, Proszę o wskazówki. Przyszło mi do głowy, że skoro materiał jest taki cienki, to docisk powinien być silniejszy... ale trochę się gubię.
1) Pokrętło docisku ma cztery pozycje:0, 1, 2, 3 - na którym numerze jest największy docisk?
2) W którą stronę powinnam nim kręcić (zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy na odwrót)?
3) Jakie materiały mogę szyć na jakim ustawieniu docisku?
Wszystkim będę wdzięczna za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Pinezka
Zaaklimatyzowany
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale zapomniałam dodać, że mam maszynę Elna 340ex .
Administrator
Największy docisk powinien być na najwyższym numerze (przynajmniej u mnie tak jest). U mnie nie ma pokrętła ale myślę, że powinnaś je przekręcać zgodnie z ruchem wskazówek zegara patrząc jak zmieniają się numerki (od najmniejszego do najwyższego).
Na ostatnie pytanie nie potrafię odpowiedzieć, wszystko robię na wyczucie. Jak widzę, że materiał za bardzo marszczy się przed stopką to zmniejszam docisk. Szyje na dość małym docisku ( mniej więcej 3-4)

* Susanna szyje - mój blog :)

Administrator
Zerknęłam na zdjęcie maszyny - docisk nie masz na pokrętle tylko na takim "przesuwie" jak u mnie - zaznaczyłam w kółeczku.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Zaaklimatyzowany
W instrukcji napisali, że suwak o którym mówisz Sussano to regulacja naprężenia nici:/
Rysunek pokrętła, o które mi chodziło zamiszczam w załączniku. Napisano w instrukcji, że w czasie zwykłego szycia przycisk docisku powinien być na "3":mysli:

Co do bluzki, to sprułam pierwsze przeszycie i za drugim razem wygląda znacznie lepiej. Fajnie, że mogłam ją odratować.
Swoją drogą gdyby instrukcja się komuś przydał proszę się zgłaszać.Chętnie się podzielę.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
regulacja docisku stopki opis maszyny
Zaaklimatyzowany
Docisk stopki jest na pewno z lewej strony maszyny z boku. Kręcić można 0-1-2-3-2-1-0 ale nigdy nie z 3 na 0. Mam husqwarnę i tam jest bardzo podobnie.
Tkaniny elastyczne szyje się na 1
Tkaniny zwykłe na 3
Skórę na 2
Najsilniejszy docisk jest na 3.
Mam w maszynie taką małą ściągę jaki docisk do jakiej tkaniny.
To co Susanna zaznaczyła to jest naprężenie nici górnej. Tego raczej nie ruszam bo rozreguluję całą maszynę.
Administrator
No tak, co maszyna to inaczej to jest rozwiązane. W każdym razie jak pisałam - na ogół szyję na 3 czasem 4 albo 2. Gdy skracam spodnie jeansowe albo mam do przeszycia wiele warstw to ustawiam albo na 1 albo na 0 żeby ścieg "nie drobił". Musisz popróbować, maszyny tez trzeba się nauczyć :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.