Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich!
Pomalutku stawiam pierwsze kroki w kwestii szycia ![]() Jednak mam nie mały problem. Zakupiłam maszynę silvercresta (używaną) wszystko działa jak należy, jednak kiedy przyszło do zszycia kilku warstw materiału maszyna odmawia mi posłuszeństwa, a konkretniej nie przesuwa materiału. Ząbki działają prawidłowo, normalny materiał idzie jak złoto, jednak przy większej grubości wszystko stoi w miejscu. Mam wrażenie, że jest to kwestia za mocno dociśniętej stopki, zmniejszam docisk pokrętłem od góry, nawet do samego końca, jednak docisk stopki się nie zmienia - nie widzę ŻADNEJ różnicy. Jestem trochę zawiedziona, ponieważ przed zakupem przewertowałam chyba wszystkie wątki dotyczące tej maszyny i w każdym z nich spotykałam się z opinią, iż maszyna bez problemu przeszywa kilka warstw materiału czy tkaniny obiciowe... Czy jest możliwe, że maszyna jest uszkodzona i muszę wybrać się z nią do punktu naprawy, czy (mam nadzieję ![]() Czy ktoś, kto ma tą maszynę jest w stanie mi powiedzieć, czy podczas regulacji docisku widać 'gołym okiem' zmianę w położeniu stopki? Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Pozdrawiam ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Całkiem możliwe, że maszyna po prostu jest za słaba do grubszych materiałów i złożeń. To chyba niezłe maszyny ale raczej delikatne. Zdarza się tak, że nawet mocniejsze maszyny nie ze wszystkim sobie radzą. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
No tak, zdaję sobie sprawę, że nie wszystko nią przeszyję.
Nie znęcam się nad nią i nie mam ambicji zszycia 5 warstw jeansu;d problem polega na tym, że maszyna zaczyna strajkować już przy szyciu delikatnie grubszej tkaniny. Chodzi mi konkretnie o sprawę tego docisku, bo mam wrażenie, że jest ustawiony na maksa (nie dziwię się, że tkanina nie ma siły 'przejść' pod stopką) i nie widzę żadnej różnicy przy jego regulacji... ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Skoro to jest maszyna używana to radzę Ci przejedź się z nią do serwisu i niech zrobią jej przegląd oraz niech ją naoliwią ![]() ![]() PS:Gdzie ją kupiłaś i za ile?(też chcę kupić sobie silvercresta i chcę się dowiedzieć jak najwięcej o niej) --- Ostatnio edytowane 2012-08-05 13:44:57 przez piotrm210 --- --- Ostatnio edytowane 2012-08-05 13:45:40 przez piotrm210 --- ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Maszynę kupiłAM (
![]() Pomimo niskiej ceny, faktycznie jest to sprzęt solidny - według mnie - dla osoby początkującej IDEALNY! ![]() tylko ta stopka nieszczęsna... Przegląd u specjalisty chyba faktycznie będzie najlepszym rozwiązaniem ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jesli chodzi o szycie Silverką kilku warstw tkaniny, to moze zalezec od tkaniny. Ja starym lucznikiem szyje praktycznie wszystko i nawet 4-5 warstw dzinsu. Ale silverką nie moglam przeszyc rekawa od puchowej kurtki bo tez sie nie przesuwał na ząbkach. A juz bawełne szylam zlozona na kilka razy bez problemu.
Doczytałam ,ze problem pojawia sie juz przy delikatnie grubszych tkaninach. MOze da sie cos wyregulowac. A moze ktos sprzedał, bo byla wadliwa. Czy dostałas od niej paragon ze sklepu? --- Ostatnio edytowane 2012-08-05 16:56:27 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Problem w tym, że właśnie pomimo wyraźnej prośby nie dostałam paragonu.
Sprzedawczyni zarzekała się, że maszyna była używana raptem 3 razy i powiem szczerze, że na taką wyglądała. Nawet przy pracy było czuć 'zapach nowości'o którym tyle pisano na forach, czyli charakterystyczny zapach, a raczej smród nowości, podczas szycia, który zniknął po kilku przeszyciach ; ) marudzić nie mogę, ponieważ potrzebowałam maszyny na gwałt i naprawdę miałam wielkie szczęście znajdując tą (nawet mają świadomość tego, iż może być wadliwa). Trudno, chyba wybiorę się jednak na przegląd do specjalisty. Jeszcze pytanie do właścicielki Silverki : czy podczas regulacji docisku stopki tym pokrętełkiem od góry widzi Pani gołym okiem zmianę na stopce? Czy delikatnie się 'podwyższa'? z góry dziękuje za odpowiedź : ) pozdrawiam |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Właśnie przy regulacji docisku stopki, ta nie powinna się podnosić, tzn. nie powinno być tego widać, natomiast w momencie kiedy chwycisz za opuszczoną stopkę i lekko spróbujesz ją podnieść to przy niezmniejszony nacisku lekko uniesiesz stopkę, bo chodzi właśnie o siłę z jaką stopka przyciska tkaninę do ząbków, a nie wysokość na jakiej stopka się zatrzymuje. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.