Wersja do druku

Stały Bywalec
Mam taki problem, że często jak zszywam dwa kawałki, materiał który jest na górze naciąga się tzn wychodzi że ta górna część jest dłuższa od dolnej. Teraz szyje aksamit, który jest lekko rozciągliwy i problem jest co raz większy:(. Proszę o rady jak tego uniknąć. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi, jeżeli nie, będę jeszcze wyjaśniać :).
Stały Bywalec
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twój problem - chodzi o złe przesuwanie się materiału? Ja w takich sytuacja zmniejszam nacisk stopki. A jeśli spodni materiał zbyt wolno się przesuwa podkładam pod niego pasek cienkiego papieru i zszywam. Wszystko idzie gładko, a papier łatwo potem wypruć.
Jolu a przed szyciem sfastrygowałaś materiał? Jeśli nie to może być tak jak piszesz. Poza tym (nie wiem co konkretnie szyjesz) ale pewnych części wykroju jest więcej bo chodzi o to aby "wdać" materiał. Kurcze nie wiem czy wiesz o czym piszę ale np. wszywając rękaw jest górna część musi zostać wdana czyli podmarszczona i wszyta (chodzi o wygodę ale i o ładny wygląd).

* Susanna szyje - mój blog :)

Stały Bywalec
Chodziło mi o zszycie 2 kawałków materiału tej samej długości i ten u góry pod koniec szycia był dłuższy.
Nie fastrygowałam tego wcześniej, więc chyba będę to musiała robić.
Sposobu z papierem nie znałam też spróbuje.
Dziękuje bardzo za rady :)
Administrator
Jolu nawet jeśli masz dwa tak samo długie kawałki materiału to jeden może się wysunąć. Jak dobrze sfastrygujesz to problem zniknie :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.