Świeżynek
|
|
Chodzi mi o czas.. dobrze by było gdyby ktoś mi szybko i sprawnie wytłumaczył pewną kwestię...Rzecz dotyczy zdejmowania miar. Jestem po kursie ale dawno już miary nie zdejmowałam i w swoim złotym zeszyciku znam wszystkie miary oprócz dwóch...
![]() ![]() powiedzcie mi łaskawe krawcowe jak zmierzyć hasło: "wysokość gorsu" oraz "szerokość przodu".. Dziękuję z góry najmocniej jak umiem za odpowiedzi! ![]() ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie jestem krawcową z wykształcenia, ale na potrzeby tego postu przewertowałam Hanusową [1986], Kowalczyka [1982] i Bily-Czopową, Mierowską [1990]. Przez jakiś czas korzystałam z Hanusowej i uważam, że to niezła książka
Wysokość gorsu Hanusowa mierzy wysokość gorsu od siódmego kręgu szyi przez najwyższy punkt gorsu i oczywiście dalej do talii, potem od tej miary odejmuje długość podkroju szyi tyłu. Kowalczyk z kolei nakazuje mierzyć od ramienia do najwyższego punktu biustu i to jest chyba rozsądniejsze i łatwiejsze. Szerokość przodu Miarę tę zdejmuje się w odległości 5-8 cm od nasady szyi (tam gdzie widać kości obojczykowe) w linii poziomej nad linią biustu, ale jest problem z punktami, między którymi się mierzy, bo nie są widoczne na kośćcu. Można wymacać miejsce gdzie zaczyna się pacha (przy wcięciu) i mierzyć między tymi punktami. Najlepiej chyba byłoby założyć dopasowany, ale nie obcisły, podkoszulek albo inny łaszek, który wyraźnie dobrze leży i zmierzyć tę odległość między nasadami rękawa. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Odnawiam wątek ponieważ potrzebuję zdjąć z siebie miarę i mam pewne wątpliwości:
Wysokość gorsu wg Haus, jak podano wyżej należy mierzyć od 7 kręgu do talii i pomniejszyć o "szerokość podkroju szyi w tyle - według obliczenia podanego poniżej". Moje pytani brzmi: jak obliczyć szerokość szyi w tyle? Pozdrawiam Agnieszka |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Tu chyba chodzi raczej o głębokość podkroju, czyli od najniższego punktu wycięcia do linii poziomej poprowadzonej pomiędzy szczytami wycięcia.(?)
Ja tu mam inną zagwozdkę - który to jest ten siódmy kręg? ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-09-05 17:52:45 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jak lekko pochylisz głowę, to z tyłu mniej więcej tam, gdzie szyja przechodzi w plecy masz taką wystającą kość - to jest siódmy krąg.
Milaczku Hanus podaje taki wzór: 1/2 obwodu szyi dzielisz przez 3 i dodajesz 2cm (np obwód szyi = 40cm; 40/2/3 = 6,7cm; 6,7cm + 2cm = 8,7cm) Ale ja bym jednak mierzyła od ramienia bo szyje bywają niekiedy dość masywne, albo wręcz przeciwnie i wtedy obliczenia biorą w łeb. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Też nie wiedziałam który to ale Natalia_ mi podpowiedziała: pochylasz głowę do przodu i ta najbardziej wystająca kostka na karku to właśnie siódmy kręg.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Dzięki! Już wiem - Aga mi podpowiedziała. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Dzięki, znalazłam na 53str że 1/3 połowy obwodu + 1 cm a na str 54 j.w. ale + 2 cm. Uśredniając należy dodać 1,5
![]() ![]() Wracając do konstrukcji, nie zaszkodzi jeżeli posługując się miarami pani Hanus w całej reszcie mojej siatki te dwie miary (długość przodu i wysokość gorsu) wezmę inaczej tj. od ramienia? |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.