Wersja do druku

Świeżynek
Chodzi mi o czas.. dobrze by było gdyby ktoś mi szybko i sprawnie wytłumaczył pewną kwestię...Rzecz dotyczy zdejmowania miar. Jestem po kursie ale dawno już miary nie zdejmowałam i w swoim złotym zeszyciku znam wszystkie miary oprócz dwóch...:beczy: :bezradny:
powiedzcie mi łaskawe krawcowe jak zmierzyć hasło: "wysokość gorsu" oraz "szerokość przodu".. Dziękuję z góry najmocniej jak umiem za odpowiedzi! :) pozdrawiam :):)
Mistrzyni Krawiectwa
Nie jestem krawcową z wykształcenia, ale na potrzeby tego postu przewertowałam Hanusową [1986], Kowalczyka [1982] i Bily-Czopową, Mierowską [1990]. Przez jakiś czas korzystałam z Hanusowej i uważam, że to niezła książka

Wysokość gorsu
Hanusowa mierzy wysokość gorsu od siódmego kręgu szyi przez najwyższy punkt gorsu i oczywiście dalej do talii, potem od tej miary odejmuje długość podkroju szyi tyłu.
Kowalczyk z kolei nakazuje mierzyć od ramienia do najwyższego punktu biustu i to jest chyba rozsądniejsze i łatwiejsze.

Szerokość przodu
Miarę tę zdejmuje się w odległości 5-8 cm od nasady szyi (tam gdzie widać kości obojczykowe) w linii poziomej nad linią biustu, ale jest problem z punktami, między którymi się mierzy, bo nie są widoczne na kośćcu. Można wymacać miejsce gdzie zaczyna się pacha (przy wcięciu) i mierzyć między tymi punktami.
Najlepiej chyba byłoby założyć dopasowany, ale nie obcisły, podkoszulek albo inny łaszek, który wyraźnie dobrze leży i zmierzyć tę odległość między nasadami rękawa.

Wysokość gorsu
Hanusowa mierzy wysokość gorsu od siódmego kręgu szyi przez najwyższy punkt gorsu i oczywiście dalej do talii, potem od tej miary odejmuje długość podkroju szyi tyłu.
Kowalczyk z kolei nakazuje mierzyć od ramienia do najwyższego punktu biustu i to jest chyba rozsądniejsze i łatwiejsze.
Odnawiam wątek ponieważ potrzebuję zdjąć z siebie miarę i mam pewne wątpliwości:

Wysokość gorsu wg Haus, jak podano wyżej należy mierzyć od 7 kręgu do talii i pomniejszyć o "szerokość podkroju szyi w tyle - według obliczenia podanego poniżej".

Moje pytani brzmi: jak obliczyć szerokość szyi w tyle?

Pozdrawiam
Agnieszka
Krawiec-Filozof
Tu chyba chodzi raczej o głębokość podkroju, czyli od najniższego punktu wycięcia do linii poziomej poprowadzonej pomiędzy szczytami wycięcia.(?)
Ja tu mam inną zagwozdkę - który to jest ten siódmy kręg?:) Po czym go poznać?

--- Ostatnio edytowane 2013-09-05 17:52:45 przez Zibiasz ---
https://www.facebook.com/Zibiasz
Mistrzyni Krawiectwa
Tu chyba chodzi raczej o głębokość podkroju, czyli od najniższego punktu wycięcia do linii poziomej poprowadzonej pomiędzy szczytami wycięcia.(?)
Ja tu mam inną zagwozdkę - który to jest ten siódmy kręg?:) Po czym go poznać?

--- Ostatnio edytowane 2013-09-05 17:52:45 przez Zibiasz ---
Jak lekko pochylisz głowę, to z tyłu mniej więcej tam, gdzie szyja przechodzi w plecy masz taką wystającą kość - to jest siódmy krąg.

Milaczku Hanus podaje taki wzór:
1/2 obwodu szyi dzielisz przez 3 i dodajesz 2cm (np obwód szyi = 40cm; 40/2/3 = 6,7cm; 6,7cm + 2cm = 8,7cm) Ale ja bym jednak mierzyła od ramienia bo szyje bywają niekiedy dość masywne, albo wręcz przeciwnie i wtedy obliczenia biorą w łeb.
Też nie wiedziałam który to ale Natalia_ mi podpowiedziała: pochylasz głowę do przodu i ta najbardziej wystająca kostka na karku to właśnie siódmy kręg.
Krawiec-Filozof
Dzięki! Już wiem - Aga mi podpowiedziała.:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stały Bywalec
Milaczku Hanus podaje taki wzór:
1/2 obwodu szyi dzielisz przez 3 i dodajesz 2cm (np obwód szyi = 40cm; 40/2/3 = 6,7cm; 6,7cm + 2cm = 8,7cm) Ale ja bym jednak mierzyła od ramienia bo szyje bywają niekiedy dość masywne, albo wręcz przeciwnie i wtedy obliczenia biorą w łeb.
Dzięki, znalazłam na 53str że 1/3 połowy obwodu + 1 cm a na str 54 j.w. ale + 2 cm. Uśredniając należy dodać 1,5 :D . Mój profesor od statystyki mówił że jest małe kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka :jezyk_oko: .

Wracając do konstrukcji, nie zaszkodzi jeżeli posługując się miarami pani Hanus w całej reszcie mojej siatki te dwie miary (długość przodu i wysokość gorsu) wezmę inaczej tj. od ramienia?

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.