Świeżynek
![]() |
|
Dobry wieczór wszystkim ![]() Forum obserwuję od dawna i wreszcie zdecydowałam się dołączyć do tak zacnego grona ![]() Mój pierwszy post i już problemy na horyzoncie ![]() Rok temu kupiłam używanego Łucznika, bo chciałam rozpocząć swą magiczną przygodę z szyciem. Jednak nie potrafiłam sobie poradzić z wadami maszyny: 1.Trzęsienie całym stołem przy pracy ![]() 2. "Zepsuty" ścieg zygzakowaty 3. Zepsute "trzymacze" (nie znam prawidłowej nazwy) do napięcia nici. Itd... ![]() Jako amatorka i najsłabsze ogniwo maszyny (czyli osoba szyjąca - jak to celnie ujęła jedna z Pań na forum ![]() Wybór padł na Elnę 240 ex. Zwaliła mnie z nóg pod względem komfortu szycia. Właśnie przerabiam trzecią sukienkę i nie mogę przestać. Mam tylko jeden problem (przepraszam, że dopiero dochodzę do meritum): Jest ona dość głośna. Oprócz charakterystycznego "tyr tyr tyr tyr", czyli stukotu igły, słyszę przy naciśnięciu pedała (tzn. przy zwiększonych obrotach) dźwięk, który charakterystyką mogę porównać do dodawania gazu w samochodzie. Dziwi mnie to, bo gdy oglądam filmy instruktażowe na You Tube słyszę u osób szyjących tylko "tyr tyr" czyli stukot igły : ) A może taka jest jej "uroda" ? Bardzo proszę o porady. ________________________________________________________
Все можно(только осторожно).
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Maszyna nowa czy używana?
Filmiki są montowane, większość pedałów w maszynach (i maszyny również) ma tę własność, że przy zwiększaniu nacisku zwiększają się obroty silnika, stad ten dziwny dźwięk "startującego samolotu". ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Maszyna zupełnie nowa. "Startujący samolot" to dobre określenie. Trochę mnie uspokoiłaś. Dziękuję ![]() Choć jeśli chodzi o montaż filmików, niektóre faktycznie mają jakieś podkłady muzyczne, ale ktoś musiałby mieć jakieś niesamowite zdolności aby wyfiltrować dźwięk zwiększonych obrotów przy jednoczesnym stukocie igły ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na trzęsienie jest rada: podłóz cos pod maszyne, kocyk, ręcznik, matę, cokolwiek. Prawdopodobnie stawiasz maszyne na czyms gładkim. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Elna nie trzęsie domem jak mój stary Łucznik, bardziej chodzi właśnie o to, że oprócz dźwięku stukającej igły słychać zwiększanie obrótów silnika przez naciskanie pedała i to dość głośno.
Mam po prostu wątpliwości czy tak powinno być ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fakt, takie są efekty szybkiego czytania ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A czy Twoja też tak warczy: ) ? Bardzo proszę o opinie na temat odrzutowych dźwięków innych marek i modeli: D ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
dokładnie tak, u mnie właśnie ręcznik załatwił wszelkie niedogodności ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziewczyny ! Chodzi mi o hałas, a nie trzęsienie.
Eh...chyba się nie dowiem: ( Czy naprawdę nikt nie może mi powiedzieć czy Wasza maszyna też tak ma? Tylko tyle chciałam wiedzieć: ( --- Ostatnio edytowane 2012-09-04 14:47:44 przez Zoya --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
za część hałasu odpowiedzialne jest też trzęsienie ![]() moja 466 i 884 szyją cichuteńko ale stara Kornelia Łucznika była głośna jak sam diabeł. Silverka jest głośniejsza niż dwa Łuczniki stare ale nawet w połowie nie tak głośna jak Kornelia. Innymi słowy, niektóre maszyny już tak mają ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.