Świeżynek
![]() |
|
Witam Panie
Jestem na tym forum pierwszy raz i zaraz zaczynam od prośby - wybaczcie. Otóż otrzymałam kupon firanki i muszę z tego odciąć 4 m. Pozaznaczałam na całej długości te 4 m. od boku i pospinałam ale po podniesieniu do góry okazało się, że firanka leci w skos. Poprostu bok firanki jest bardzo krzywo obcięty. W związku z tym mam pytanie i prośbę o wskazówki jak wyrównać ten bok aby równo obciąć i obszyć firankę. Nie wiem jaki to jest materiał ale w poprzek ma kilka szlaczków o niesymetrycznym wzorze a część firanki jest gładka. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc - dziękuję. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Odpowiedziałam na innym forum ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dla swiezynka to nic nie mówi - napisz na jakim forum i tyle podchodżmy poważnie do pytan nowicjuszy wszak po to wchodzą na forum
pozdrawiam |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tebaska umieściła to samo pytanie na innym forum, posługując się innym nickiem. Wnioskuję z tego, że oczekuje odpowiedzi na obu forach. I oba fora sprawdza - czy ktoś odpowiedział, czy nie.
Nie wkleiłam linku do forum chcąc być lojalna wobec tego tutaj. Podawanie linków do innych forów o podobnej tematyce może być traktowane jako działanie nie fair, a tego chciałam uniknąć. Niniejszym wklejam moją odpowiedź udzieloną gdzie indziej: Złożyłabym firankę na pół wzdłuż długości zwracając uwagę, żeby złożony brzeg nie falował się ani skręcał. Potem zaznaczyłabym nową linię cięcia, która będzie przebiegała pod kątem prostym do złożenia. ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Niespodzianka
![]() |
|
Witaj
Wstawie Ci bardzo prosty sposób na idealne wyrównanie tej firanki,ale w późniejszym terminie. ok? Pozdrawiam Artur ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
Witam Cie ponownie
Sorki,że tak późno,ale niestety brak czasu. Jest wiele czynników,które mogą rzutować na krzywiznę czy to tkaniny,czy to nawet gotowej firanki,ale tu nie będę sie rozwodził. Najpierw należaloby sprawdzić karnisz-tak tak,to nie jest żaden głupkowaty mój wymysł,tylko przykłady podaje z mojego zycia Należy przyłożyć poziomicę i sprawdzić czy karnisz np.montowany do ściany nad oknem zachowuje poziom-to po pierwsz,gdyż w trakcie użytkowania jego,można naruszyć chociażby kołki..Ta sama zasada dotyczy szyny przysufitowej Gdy już z tym sobie poradziliśmy-przechodzimy do tkaniny. Podam na zdjęciach moją propozycję poradzenia sobie z tym. ZDJ 1- tak wygląda czy to brzeg, czy koniec fieranki ZDJ 2- na skraju tkanint wbijamy szpilkę i próbujemy zaciągnąć nitkę/mogą być ze dwie sztuki ZDJ 3- delikatnie ściągamy,uważając przy tym,ażeby się nam nie zerawła ZDJ 4- po wyciągnieciu nitki jest widoczny ślad ZDJ 5- ścinamy CHcę jeszcze dodać,że nitka osnowy/po długości/ i nitka wątku/w poprzek tkanint/-tkane są pod kątem prostym/90st/-i taka jest zasada w każdym materiale. ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
CD
zdj 6-efekt wyrównania fieranki DRUGI SPOSÓB ZDJ 7-krzywizna na powieszonym karniszu-do górnej "żabki" przyczepiamy tasiemkę,na końcu zawiązujemy cieżarek ZDJ 8-tu moja propozycja-to co miałem pod ręką,czyli szpulka nici ZDJ 9-tu bok fieranki u dołu jest krzywy ZDJ 10-spinamy szpilkami tasiemkę i zaznaczamy nadmiar do ścięcia a resztę już potrafisz-czyli ścięcie,podwinięcie itd.. TO ZROBIŁEM NA POTRZEBY TEGO WĄTKU Z RESZTEK MATERIAŁU I ZAZNACZAŁEM MARKEREM,ŻEBY BYŁO WIDOCZNE NA ZDJECIACH Mam nadzieję,że pomogłem Pozdrawiam Artur ________________________________________________________
Artur
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jeżeli Arturze pozwolisz nadmienię jeszcze, coby tutorial był kompletny, iż drugi sposób sprawdzi się za każdym razem a przy pierwszym trzeba uważać, ponieważ bardzo często się zdarza, iż materiały z niższej półki są krzywo utkane i wyciągnięta nitka będzie szła pod skosem.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.