Wersja do druku

Świeżynek
Pomocy !
Chciałabym uszyć pokrowiec na narożnik, coś prostego. Narożnik jest stary a nie opłaca mi się zmieniać w nim tapicerki.
Forma mebla jest dość masywna. Jest to narożnik zaokrąglony, z dość solidnym oparciem. Jest to narożnik równoramienny.
Czy opłaca mi się szyć coś na kształt "pokrowca"? Powiem szczerze że z czegoś w rodzaju "narzuty" także byłabym zadowolona. Mebel ten obsługuje również spanie, więc liczę się tutaj ze ściąganiem narzuty na noc. Dlatego musi to być coś prostego. Właściwie wystarczyłby mi kwadratowy kawałek materiału, który zarzuciłabym na mebel, jednak co zrobić z narożem kanapy (gdzie materiał by się marszczył i nie układał zbyt dobrze)?
Domyślam się że pokrowiec to wyższa szkołą jazdy, a ja jestem raczej amatorem w tej dziedzinie (maszynę do szycia potrafię obsługiwać :)
Bardzo proszę forumowiczów o jakąś pomoc teoretyczną w tym pilnym temacie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
Zaaklimatyzowany
Polecam kawał dobrej tkaniny i coś co się zwie "taker". Mam właśnie w planie nowe obicie na krzesła i właśnie z takiego sprzętu będę korzystać.
Świeżynek
Właśnie nie za bardzo mogę ingerować w mebel, gdyż nie należy do mnie.
Chodzi o to żeby go zakryć. Ma to być rozwiązanie tymczasowe.

Czekam na inne propozycje :)
Mistrzyni Krawiectwa
Zszyj dwa prostokąty materiału pod kątem prostym i doszyj do tego pasek materiału, który przykryje podstawę narożnika, tak jak na rysunku. Wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie.

--- Ostatnio edytowane 2012-09-25 12:45:35 przez agaaffek ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
No to już bardziej realne rozwiązanie :)
Pięknie dziękuję za podpowiedź. Będę kombinować, ale jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły czekam na propozycje.
:)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.