Wersja do druku

Świeżynek
Marzą mi się kolorowe, malowane recznie rajstopki. Niestety w sklepach takie cuda kosztują fortunę, postanowiłam więc spróbować sama. Podczas planowana pojawiło się kilka problemów, najwiekszy to: jakie farby powinnam zakupić? Poza tym jak technicznie zabrać się za malowanie.

Może ktoś już tego próbował i jest w stanie naskrobać mi kilka porad - będę bardzo wdzięczna.

Poza tym witam serdecznie na forum jako nowa użytkowniczka. :)

--- Ostatnio edytowane 2012-09-27 21:30:05 przez monikaosa ---
Zaaklimatyzowany
Witam!
Malowałam kiedyś na rajstopach farbami do ubrań. Po pomalowaniu trzeba zakryć rysunek pergaminem i sprasować żelazkiem, przynajmniej te, które miałam. Co do malowania: Trzeba pędzlem "dziergać" punkt w punkt, żeby stworzyć jakiś wzór, bo zwykłe pociągnięcia są niemożliwe z powodu gęstości farby, chyba, że spróbujesz ją rozrzedzić, lecz nie wiem co z tego wyniknie. Musisz ją obciągnąć na czymś sztywnym np. jakiejś rurce. Przyznam, że efekt jest średni, zależy od wzoru który chciałabyś wykonać. Ale warto spróbować bo takie malowanie jest przyjemne. Dodam, że dobrze wychodzą wzory zwierzęce. Lepiej niż np, kwiaty. Lepiej by były większe.
Świeżynek
Bardzo dziękuję za odpowiedź. To bardzo dobra wiadomość, sama nie wiedziałam czy coś takiego jest w domowych warunkach w ogóle możliwe. Jak widać można coś takiego zrobić. Farby do tkanin nie są trudne do zdobycia - może masz jakieś sprawdzone i godne polecenia marki?

Czy takie wzory na rajstopach są trwałe, nie zniszczą się przy "rozciąganiu" ich na nogach?
Zaaklimatyzowany
Wiesz co, ja rajstopy robiłam do założenia na parę razy do stylizacji, ale myślę, że nie powinno się z tym nic stać. Jeśli będziesz malować na rozciągniętej, nie powinno popękać, wypróbuj to wszystko zależy od farby jakiej użyjesz. Ja mam bardzo gęste farby niestety nie ma na nich etykietki, a były prezentem. Z innych nie korzystałam. Ale myślę, że jednak lepiej sprawdzą się takie, które nie są twarde po wyschnięciu.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.