Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Mam problem. Chciałbym obszyć maszynowo trzy sprute dziurki od guzików. Niestety nie potrafie ustalić na jakiej maszynie i gdzie mógłbym uzyskać maksymalnie przyblizony do oryginalnego efekt. Jest to nietypowe obszycie ze wzmocnieniem nitką. Jeżeli ktoś tu podjął by się to dla mnie zrobić to w miare dobrze zapłace gdyż plaszcz ma dla mnie wartośc sentymentalną. Załączam zdjęcia. Proszę pytać w razie wątpliwości załącze zdjecie z góry i z dołu dziurki. Pozdrawiam, W. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Takie dziurki robione są na dziurkarce odzieżowej.Dziurkarka odzieżowa robi dziurki o takim kształcie tzn. z tak zwanym okrazkiem (przód dziurki robiony na półokrągło ),a zakończenie dziurki ryglem wzdłużnym lub poprzecznym. Taka dziurkarka kosztuje tyle co samochód klasy ,,B'' więc taką maszynę nie każdy zakład krawiecki ma. Ważny jest też rozmiar dziurki, ponieważ każdy rozmiar dziurki wymaga wymiana odpowiedniego oprzyżądowania . Chyba że ktoś posiada dziurkarkę ze sterowaniem elektronicznym,to wtedy są inne możliwości.W moim zakładzie jest dziurkarka odzieżowa firmy ,,RECCE 100''. ze sterowaniem mechanicznym .Niestety zakończenie dziurek jest wzdłużne a nie poprzeczne jak w twoim przypadku.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a musi być maszynowo? Przecież można ręcznie. Myślę, że w większości zakładów krawieckich coś takiego zrobią. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Nie wiem jak jest dzisiaj. To znaczy czego uczą w szkołach krawieckich ale moja mama chodziła do szkoły krawieckiej po wojnie o profilu krawiectwo ciężkie. Nauczyła się robić dziurki ręcznie nie gorzej jak dzisiejsze maszynowe. Baaaardzo długo nie miała maszyny robiącej dziurki a szyła różne rzeczy w których dziurki wyglądały jak na zdjęciu Linke. Myślę, że znajdzie się zakład krawiecki co takie dziurki robi. ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Administrator
![]() |
|
W\Kończyłam szkołę 12 lat i tez uczono robić ręcznie dziurki ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Dziękuje wszystkie osoby za udział w dyskusji. Wierze że są osoby które potrafią wykonać dziurki ręcznie naprawde dobrze. Kiedyś gdy krawiectwo było powszechne napewno było wielu artystów krawców którzy potrafili zrobić to doskonale. Jednakże dziś kiedy wszystko szyte jest na maszynach osobę taką znaleść jest naprawdę trudno. Jeden krawiec obszył już te uszkodzone dziurki recznie i wygląda to paskudnie. Jest zrobione źle. Dlatego własnie chciałbym zrobić to teraz na maszynie porzadnie, moge za to naprawdę dobrze zapłacić. Będę naprawdę wdzięczny za kontakt do kogoś kto może to dla mnie zrobić. Proszę zwrócić uwagę że dziurka jest wzmacniana dodatkowo nitką pod szwem. Coś takiego też robi się ręcznie? Pozdrawiam Serdecznie W. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Sęk w tym, że raz spruta dziurka już nigdy nie będzie wyglądała jak przedtem...
Dziurki przecina się po obszyciu - później, w czasie użytkowania, materiał wkoło dziurki ulega różnym naprężeniom, a obszycie trzyma ją w ryzach. Sprucie obszycia to jak zdjęcie zewnętrznego rusztowania - i nawet natychmiastowe ponowne obszycie nie spowoduje, że dziurka będzie wyglądała jak nowa... Tym bardziej, że obszycie w twoim płaszczu jest specyficzne - bardzo rzadki ścieg plus wzmocnienie... Naprężenia przenosiły się aż do krawędzi nacięcia... A podłożenie nitki wzmacniającej to nic rewolucyjnego - to znana metoda... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bardzo trudno jest trafic nowym ściegiem w miejsce starego ściegu nawet na maszynie do tego typu dziurek. Można spróbowac podkleic sprutą dziurką flizeliną,następnie dziurkarką odzieżową próbowac trafic w stare miejsce i krecąc ręcznie maszyną obszywac dziurkę.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Dziękuje wszystkim za pomoc. Zgadzam się że dziurki nie beda idealnie takie same jak byly "od nowosci", jednakze wydaje mi sie ze mozna je naprawic naprawdę dobrze. Bardzo podoba mi się pomysł z podklejeniem materiału. Myslałem też żeby oddać płaszcz do cerowania artystycznego żeby miejsca starych dziurek podreperowano. Bardzo chciałbym żeby ktoś później przeszył dla mnie te dziurki na maszynie naprawdę ładnie. Mogłbym zapłacić za wszystko 200zł jeżeli byłoby zrobione ze zmysłem artystycznym. Pozdrawiam, W. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam jeszcze raz. A może chociaż ktoś by pomógł i poradził do kogo się z tym problemem zwrócic bo jak dotąd nikt nie się nie oferował żeby to zrobić?
Pozdrawiam wszystkich. W. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.