Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4 >

Mistrzyni Krawiectwa
Natalio - szew, który wskazałaś to jakby odmiana ściegu owerlokowego. Do łączenia tkanin na styk, do dekoracyjnych ściegów.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Ok, czytałam bez zrozumienia i nie dotarło do mnie za pierwszym razem, że ścieg nr sześć działa w dwóch wariantach: z igłą pojedynczą, albo z igłą podwójną. I w zależności od włożonej igły, efekt wygląda zupełnie inaczej.

Czy szóstka jest jedynym ściegiem elastycznym w Janome?
Stara Gwardia
Natalio,

Zgodnie z instrukcją do mojego modelu ściegi streczowe to: 5 (potrójny ścieg streczowy), 6, 19 do dziurek i coś było o ściegu 33 w mode 2 (ale to musiałabym sprawdzić na maszynie).

Izabela
Witam Serdecznie

Muszę się rozkładać na stole w salonie i niestety robię wkoło straszny bałagan

Mam to samo, ale póki co mój mąż milczy, a dziecko zachwycone chowa się w materiały :)

Stara Gwardia
Mój mąż milczy przez 2-3 dni, ale jak mnie dopada niemoc twórcza to zaczyna mamrotać, że musi obiad jeść w towarzystwie maszyny;)
Ścieg 6 z pojedynczą igłą wypróbowany.Bardzo mi się podoba. :okok: Muszę jeszcze przećwiczyć z igłą podwójną.

Ścieg 6 z podwójną igłą może być, ale musiałam ustawić naprężenie nici na "0", bo w innym przypadku materiał się wybrzuszał pomiędzy 2 górnymi szwami.

--- Ostatnio edytowane 2012-11-22 18:07:12 przez Natalia_ ---
Stara Gwardia
Cieszę się, że wyszło. Przy polarze specjalnie nie było widać wybrzuszenia, pewnie to zależy od materiału.
Jeszcze raz bardzo dziekuję i uciekam z tego wątku, bo go zapaskudziłam.
Świeżynek
Witam
przeczytałam wasze wpisy na temat ściegów i dochodzę do wniosku, że powoli rozpracuję moją Emeraldę:) dzięki bardzo.
Jeżeli mogę prosić jeszcze kogoś ze "starszych" na forum o pomoc gdzie znajdę podpowiedź o zastosowaniu ściegów -czyli który najbardziej się przydaje i do czego? Już wiem którym podwijać skracane spodnie:) oczywiście skorzystałam z podpowiedzi Ani.
Pozdrawiam
Stara Gwardia
Bożeno,
załączam instrukcję do Twojej maszyny. Na stronie 17 są ściegi elastyczne dostępne w Twoim modelu. Pierwszy ścieg to elastyczna dziurka na guzik. Twoja maszyna ma coś co nie występuje w wielu innych maszynach, mianowicie gęstość ściegu. Czyli możesz w każdym ściegu ustawić jego długość, szerokość i gęstość.

--- Ostatnio edytowane 2012-11-23 20:50:40 przez Natalia_ ---
Załączniki

4 strony: < 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.