Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4 >

Mistrzyni Krawiectwa
Nici zwykłe, normalne, poliestrowe, żadnych elastycznych! Nie ma takiej potrzeby - to raz, a są wyjątkowo upierdliwe w obsłudze - to dwa :D

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Zgadzam się z Anią. Ostatnio szyłam na Janome spodnie polarowe ściegiem elastycznym (taki skrzywiony zygzak) i używałam zwykłych nici (nie wiem nawet czy nie bawełnianych ze starych zapasów), nic się nie ciągnie, nie rwie i nawet odważyłam się użyć podwójnej igły :rotfl: - całkiem ładnie wyszło.
Zgadzam się z Anią. Ostatnio szyłam na Janome spodnie polarowe ściegiem elastycznym (taki skrzywiony zygzak) i używałam zwykłych nici (nie wiem nawet czy nie bawełnianych ze starych zapasów), nic się nie ciągnie, nie rwie i nawet odważyłam się użyć podwójnej igły :rotfl: - całkiem ładnie wyszło.
Ikk, użyłaś stopki zwykłej, czyli "A"? Czy trzeba trochę naciągną materiał przy szyciu, czy nie?
A igły podwójnej używałać do czego?
Administrator
Nici elastyczne to można sobie zastosować w overlocku - rewelacyjnie szyją :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Natalia,

Używałam zwykłej stopki, niebieskiej igły do strechu (tak gdzieś wyczytałam w poradach Ani, że się przydaje do polaru) a igły podwójnej (też niebieskiej) użyłam do podwinięcia nogawek i tunelu na gumkę - tak, ze wygląda to trochę jak równoległa stebnówka a na lewej stronie trochę jakby zygzak z overlock'a - przepraszam jeśli niejasno się wyrażam, ale jestem totalnie zielona jeśli chodzi o terminologie (dlatego czerpię garściami z porad innych forumowiczek - choć czasem nie mam pojęcia o czym mówią;). Materiał starałam się prowadzić normalnie bez naciągania i wyszło ok. trochę maszyna się buntowała na 6 warstwach tzn. musiałam szyć wolniej i troszkę „popychać” materiał, ale wcale tego nie widać.

Izabela
Dziękuję Izabelo,
wszystko jasne. Ja też nie znam nazwy ściegu elastycznego wykonanego podwójną igłą, który opisałaś, ale wiem, o który szew chodzi. Wielkie dzięki.:)
Stara Gwardia
Do szycia zarówno jedną jak i podwójną igłą użyłam ściegu nr 6 (w mojej maszynie) - tutaj jest link do niego http://content.janome.com/index.cfm/ProjectCenter/Stitch_Learning_Center/?stitchid=312 określany jest jako ścieg streczowy (Boże, jak to napisać??????? w domu mogę spojrzeć w polską instrukcję i wtedy podeślę naszą nazwę).
Jesteś Wielka, nie ma to jak rysunek!
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Nie do podwijania użyłam tego co wcześniej. Jak wrócę do domu to spróbuję zrobić zdjęcie i pokazać jak to wygląda. A ten ścieg w rzeczywistości to wygląda tak tylko na rysunku, na materiale ciężko go odróżnić od ściegu prostego;) - przynajmniej na polarze;)

4 strony: < 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.