Świeżynek
![]() |
|
Witam.
Mam taki problem. Za żadne skarby nie mogę dostać tak dużych poduszek jakie wykorzystywał Claude Montana w swoich kolekcjach. CZy można zrobić ewentualny zamiennik by ramiona były nienaturalnie za duże?Czy można samemu stworzyć taką poduszkę? Wklejam link z fragmentem pokazu ] Bardzo proszę o pomoc !!!! --- Ostatnio edytowane 2012-11-25 22:38:55 przez MatisK --- --- Ostatnio edytowane 2012-11-25 22:42:22 przez MatisK --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Linku brak.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
wrzuciłem zdjęcia z tego pokazu
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jestem amatorką i być może mój pomysł jest głupi, ale bym pojechała do hurtowni materiałów tapicerskich i poszukała tam odpowiednio grubej i lekkiej gąbki tapicerskiej i z niej uszyłabym gigantyczne poduszki barkowe.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Podobne kurtki nosiło się pod koniec lat 80tych ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-11-26 17:23:00 przez mamamarta55 --- ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tzn pikowane, ale w jakis psoósb? Czy one też miały okreslony kształt ? A czy jakbym zrobił tzw wkłady barkowe z filcu usztywnionej fizeliny i płótna sztywnego ?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z tego co wiem poduszka jest uzalezniona od formy rekawa wiec w zasadzie nie wiele sie da tu powiedziec. Jezeli bedziesz mial rekaw wszywany w pache to mysle, ze powinna byc ona ksztaltem podobna do obecnie dostepnych na rynku tyle ze oczywiscie odpowiednio wieksza. Jezeli rekaw bylby reglanowy to poszlabym w kierunku poduszek reglanowych czyli owalnych.
Zanim zainwestujesz w tkaniny sprobuj wyciac "poduszke" z jakiejs no nie wiem tekturki, ktora wczesniej odrobine "zmasakruj" ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-11-26 22:50:36 przez replay --- ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Szyłam sobie w tamtych czasach i taką przerysowaną marynarkę też mam na sumieniu ![]() W tamtych czasach poduszki szyło się samemu. Skoro nawet w niemieckich czasopismach takie były wskazówki ![]() ![]() Modne były lekkie marynarki bez podszewki, więc poduszka musiały być obszytae materiałem wierzchnim, a do prania się je odpruwało, bo schłyby latami ![]() A teraz? Teraz możesz kupić duże poduszki do płaszcza i dodatkowo podłożyć je mniejszymi ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję wam za odpowiedzi. Własnie dziś zrobiłem sobie szablon poduszki ( lub moze bardziej fachowo wkładu barkowego) narzie z papieru. I własnie będę robił go z róznych wielkości tzn warstwowo. Nie wiem , czy dobrze wymyśliłem, że końcówka poduszki ( tam gdzie zaczyna się rękaw) będzie miała najwięcej warst by był sztywna i nie zapadała się
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A jestem z Warszawy i czy właśnie Aniu nie orientujesz się gdzie można kupić te duże pouduszki do płaszca?
--- Ostatnio edytowane 2012-11-27 21:45:59 przez MatisK --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.