Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Mam pytanie czy kupujecie nici nawinięte na duże szpule po 5000 m? Jeżeli tak, to jak z nich później korzystacie? Dokupujecie stojak i stawiacie przy maszynie? Czy są jakieś inne techniki?
Mistrzyni Krawiectwa
Jak jestem zmuszona wziąć dużą szpulkę do wyszycia np dziurek, to pod spód wkładam małą szpulkę nici i wtedy bez problemu się odwija i nie haczy się nigdzie, ale też słyszałam o takim patencie, koleżanka stawiała maszynę na stole przy oknie przypinała klamerkę od prania do firany i przez dziurkę w klamerce przeciągała nić która stała na stole i do maszyny tam gdzie powinna iść ( naprężacz, podciągacz...), nie próbowałam tego więc nie wiem jak się sprawdza.
Obecnie caly czas szyje korzystajac z duzej szpulki, byc moze nie jest to super rozwiazanie ale moja wieloczynnosciowka radzi sobie calkiem niezle ze szpulka postawiona na stole i nitka zaczepiona o precik na ktory zaklada sie mala szpulke.
Poza tym na co dzien obowiazkowo 3 duze szpule siedza na overlocku.
- szpula ustawiona w pionie na jakiejś podstawie uniemożliwiającej jej przemieszczanie się
- nad szpulą znajduje się "oczko" do poprowadzenia nici
- w trakcie pobierania nici jest ona odwijana z nieruchomej szpuli, kieruje się do góry, przechodzi przez "oczko", a następnie do maszyny.

W sprzedaży chyba nie ma stojaków na nici z przeznaczeniem do maszyn domowych, można przerobić stojak od maszyny przemysłowej lub wykonać samodzielnie - sposób wykonania ogranicza jedynie wyobraźnia.
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Ten stojak wg mnie jest do stebnowek przemyslowych :) Nie widze tam mozliwosci tymczasowego przykrecenia go do stolu np. kuchennego :D

Mi samej zdarzało się szyć tak, jak Replay pisze ;-)

Aczkolwiek takie rzeczy tez są w sprzedaży. Ale czy u nas?

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Ja widziałam szpule włożone do większego słoika, można się też pokusić o coś takiego http://prosew.blogspot.com/2010/12/bluff-stitching-patch-pocket.html, ewentualnie coś takiego jak na zdjęciu (podobno zrobione z wieszaka;))

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stojak z wieszaka
Stara Gwardia
Izabelo,
link o kieszeniach to chyba odpowiedź na pytanie zadane dzisiaj w innym wątku. :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.