Wersja do druku

Świeżynek
Witam wszystkich.
Chciałbym rozpocząć przygodę z szyciem na maszynie, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Pierwsze próby wypadły dość średnio. Najbardziej dziwi mnie i denerwuje, że pod spodem zszywanych materiałów robią się pętelki, zbiera się duża ilość nitki. Jak się tego pozbyć? Co może być tego przyczyną? Moim celem jest szycie dla domu i rodziny: zasłony (bo firanki wydają mi się zbyt delikatne jak na moje ręce), pościel, obrusy, kapy czy narzuty, też takie rzeczy jakimi chwalą się NIGHT FOX i g0liath na tym forum.
Mistrzyni Krawiectwa
Witam!

Ten temat wraca najczęściej, odpisuję na niego do znudzenia, więc wrażliwe osoby, które czytały to nie jeden raz - może lepiej niech już nie czytają...

Naprężenie nici się kłania... Zanim zaczniesz próbować kręcić naprężaczem i śrubką w bębenku - wymień jedną z nici na kontrastową w stosunku do drugiej. Np. białą na górze, a czarną na dole. Tak będzie ci łatwiej obserwować zmiany powodowane regulacją. Bo najczęściej pętelki pod spodem kojarzone są z kłopotami z dolną nitką - a to najczęściej właśnie górna zapętla się pod spodem.

Zanim jednak ruszysz pokrętłami - musisz dobrze założyć górną nić. Tzn - nie zapominając o podniesieniu stopki i opuszczeniu jej dopiero po nawleczeniu igły. Luzują się wtedy talerzyki naprężaczy i tylko wtedy nitka ma szansę wsunąć się pomiędzy nie i odpowiednio napiąć. Jest to niby wspomniane w każdej instrukcji, ale w formie prześliźnięcia się po temacie. Jeśli masz kłopoty z nawleczeniem igły przy podniesionej stopce - opuść ją, nawlecz igłę, podnieś znów stopkę i pociągnij nitkę za oczko igły /jakieś 5-8 cm/.

Dopiero po takim nawleczeniu nici weź się za szycie i próby regulacji naprężenia. Może się okazać, że już nic regulować nie trzeba.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Pogromca spamerów
witaj :)
Stara Gwardia
Cześć:rotfl:
Administrator
Witaj :)
I uważnie przeczytaj co pisze Czeremcha ;)

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Witam wszystkich :)

--- Ostatnio edytowane 2012-12-24 03:10:30 przez Ofelia ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.