Świeżynek
![]() |
|
Witam
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Co znaczy że igła nie chce się poruszać. Jeżeli igła nie porusza się to skąd wiadomo że maszyna jest sprawna. Proszę zadać sobie więcej trudu i opisać jak najdokładniej co się dzieje z maszyną.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
koło napędowe działa - jest możliwość zmiany ustawień z szycia na nawijanie nici na szpule do bębenka - to wszystko działa z chwilą przestawienia maszyny na szycie igła się nie porusza ani w górę ani w dół nie potrafię jaśniej tego wytłumaczyć;/
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Czy po przekręceniu pokrętła sprzęgła na kole pasowym zmieniającym tryb z nawijania szpulki na tryb szycia można kręcić kołem pasowym, czy jest zablokowane?
Czy maszyna była ostatnio użytkowana, czy ma sporo przerwy w pracy? Kiedy była ostatni raz konserwowana? itp. itd Udzielasz na raty zbyt skromnych informacji aby można było udzielić wyczerpujących odpowiedzi. --- Ostatnio edytowane 2012-12-10 16:54:41 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
kiedy maszyna ostatni raz była używana trudno mi określić ponieważ dostałam ją niedawno.... ale podejrzewam że nie była używana ładnych parę lat co do:
" Czy po przekręceniu pokrętła sprzęgła na kole pasowym zmieniającym tryb z nawijania szpulki na tryb szycia można kręcić kołem pasowym, czy jest zablokowane?" - nie, nie blokuje się czy ustawiam na tryb szycia czy na tryb nawijania nici na szpulę nie blokuje się co tym bardziej mnie zastanawia dla czego igła nie chce się ruszyć w trybie szycia skoro stopka,silniczek oraz koło pasowe jest sprawne...tak jak pisałam wcześniej pracowałam na różnych maszynach ( z reguły trochę nowszych modelach niż opisywany powyżej) i one miały w sobie blokadę igły w chwili korzystania z opcji nawiania nici na szpulę do bębenka. Może rzeczywiście tej maszynie będzie potrzebny przegląd. |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Taka maszyna wymaga przeglądu, stara konserwacja nie dość że nie smaruje, to może nawet spowodować uszkodzenia. Niektóre podzespoły sklejają się, np. elementy sprzęgła, to możesz sprawdzić samodzielnie - jest do niego dostęp po zdjęciu pokrętła sprzęgła(wcześniej odkręcamy wkręt na pokrętle), ważne aby zapamiętać dokładnie w jakiej pozycji były podzespoły, montaż w innym położeniu spowoduje problemy.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
eh... zastanawiam się czy byłabym w stanie sama zrobić jej przegląd ale znając mnie po złożeniu zostaną mi części
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeszcze raz. Kręcąc kołem pasowym, koło pasowe obraca się a igła stoi w miejscu? Proszę sprawdzić czy podczas obracania kołem poruszają się ząbki transportera oraz czy porusza się podciągacz nitki górnej.
--- Ostatnio edytowane 2012-12-10 19:26:18 przez mysiek67 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Odkręc gałę (jak na zdjęciu) , sprawdz czy to metalowe z trzema uchami leży jak należy. Zakręc lewą ręką trzymając za koło , prawą kręcąc gałkę w prawo do oporu.
Miałem tak kiedyś , powoli (i przy użyciu dużej liczby brzydkich słów) przekonałem maszynę do powrotu do szycia ![]() Jeśli nie pomoże , to serwis - choc najpierw bym ją wyczyścił , kapnął smarem tam gdzie trzeba (wg. instrukcji). ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.