Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam:) trafiłam na to forum całkiem przypadkiem w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem. Od tygodnia posiadam maszynę Łucznik Predom 466 i jest dla mnie czarna magią. Szyję od kilku lat... parę maszyn przewinęło się przez moje ręce ale ni cholery nie wiem jak w tym modelu sprawić by igła zaczęła się poruszać i to owy problem;/ nie wiem czy znajduje się w niej jakiś magiczny przycisk, który blokuje ruch igły czy też wymaga ona konserwacji smarem czy tez olejem nie mam zielonego pojęcia czy ktoś mi może pomóc??? dodam że maszyna (po za tym faktem) jest sprawna.
Mistrzyni Krawiectwa
Może jest ustawiona na tryb nawijania szpulki z bębenka ;-)

Str. 15 instrukcji

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Co znaczy że igła nie chce się poruszać. Jeżeli igła nie porusza się to skąd wiadomo że maszyna jest sprawna. Proszę zadać sobie więcej trudu i opisać jak najdokładniej co się dzieje z maszyną.
Świeżynek
koło napędowe działa - jest możliwość zmiany ustawień z szycia na nawijanie nici na szpule do bębenka - to wszystko działa z chwilą przestawienia maszyny na szycie igła się nie porusza ani w górę ani w dół nie potrafię jaśniej tego wytłumaczyć;/
Szpec od maszyn
koło napędowe działa - jest możliwość zmiany ustawień z szycia na nawijanie nici na szpule do bębenka - to wszystko działa z chwilą przestawienia maszyny na szycie igła się nie porusza ani w górę ani w dół nie potrafię jaśniej tego wytłumaczyć;/
Czy po przekręceniu pokrętła sprzęgła na kole pasowym zmieniającym tryb z nawijania szpulki na tryb szycia można kręcić kołem pasowym, czy jest zablokowane?
Czy maszyna była ostatnio użytkowana, czy ma sporo przerwy w pracy?
Kiedy była ostatni raz konserwowana?
itp. itd
Udzielasz na raty zbyt skromnych informacji aby można było udzielić wyczerpujących odpowiedzi.

--- Ostatnio edytowane 2012-12-10 16:54:41 przez bogdan ---
Świeżynek
kiedy maszyna ostatni raz była używana trudno mi określić ponieważ dostałam ją niedawno.... ale podejrzewam że nie była używana ładnych parę lat co do:

" Czy po przekręceniu pokrętła sprzęgła na kole pasowym zmieniającym tryb z nawijania szpulki na tryb szycia można kręcić kołem pasowym, czy jest zablokowane?"

- nie, nie blokuje się czy ustawiam na tryb szycia czy na tryb nawijania nici na szpulę nie blokuje się co tym bardziej mnie zastanawia dla czego igła nie chce się ruszyć w trybie szycia skoro stopka,silniczek oraz koło pasowe jest sprawne...tak jak pisałam wcześniej pracowałam na różnych maszynach ( z reguły trochę nowszych modelach niż opisywany powyżej) i one miały w sobie blokadę igły w chwili korzystania z opcji nawiania nici na szpulę do bębenka. Może rzeczywiście tej maszynie będzie potrzebny przegląd.
Szpec od maszyn
podejrzewam że nie była używana ładnych parę lat co do:
Taka maszyna wymaga przeglądu, stara konserwacja nie dość że nie smaruje, to może nawet spowodować uszkodzenia. Niektóre podzespoły sklejają się, np. elementy sprzęgła, to możesz sprawdzić samodzielnie - jest do niego dostęp po zdjęciu pokrętła sprzęgła(wcześniej odkręcamy wkręt na pokrętle), ważne aby zapamiętać dokładnie w jakiej pozycji były podzespoły, montaż w innym położeniu spowoduje problemy.
Świeżynek
eh... zastanawiam się czy byłabym w stanie sama zrobić jej przegląd ale znając mnie po złożeniu zostaną mi części :D
Stara Gwardia
Jeszcze raz. Kręcąc kołem pasowym, koło pasowe obraca się a igła stoi w miejscu? Proszę sprawdzić czy podczas obracania kołem poruszają się ząbki transportera oraz czy porusza się podciągacz nitki górnej.

--- Ostatnio edytowane 2012-12-10 19:26:18 przez mysiek67 ---
Stara Gwardia
Odkręc gałę (jak na zdjęciu) , sprawdz czy to metalowe z trzema uchami leży jak należy. Zakręc lewą ręką trzymając za koło , prawą kręcąc gałkę w prawo do oporu.

Miałem tak kiedyś , powoli (i przy użyciu dużej liczby brzydkich słów) przekonałem maszynę do powrotu do szycia :)
Jeśli nie pomoże , to serwis - choc najpierw bym ją wyczyścił , kapnął smarem tam gdzie trzeba (wg. instrukcji).

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.