Wersja do druku

Stara Gwardia
Kochane, jak wiecie lubię szyć, w sumie to mało co mi wychodzi (tzn wychodzi ale niezbyt starannie...), ale chęci są przecież najważniejsze :-).

Zabieram się za uszycie podobnego płaszcza, możecie mi podpowiedzieć jakie materiały się na to nadają? Ja kupuję wszystko w Textilmar, bo jeszcze się na nich nie przejechałam... Może mi ktoś podpowiedzieć jaki materiał kupić, najlepiej w tym sklepie na taki płaszczyk? Aha, będzie miał podszewkę, więc wierzchni materiał nie może być zbyt cieńki. Podpowie ktoś? Pliiiiiz :-)

A jaki materiał na marynarkę a'la generał wojskowy albo pilot (będę próbowała uszyć dla męża strój karnawałowy :-) )?

Pozdrawiam gorąco kochani!

--- Ostatnio edytowane 2012-12-19 15:30:14 przez iskralight ---

--- Ostatnio edytowane 2012-12-19 15:33:50 przez iskralight ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Załączniki
Mistrzyni Krawiectwa
Pierwsze co mi przyszło do głowy to ambasador na płaszczyk:

o taki chociażby:
http://sklep.textilmar.pl/welny-inne-ambasador-sezon-2013-ambasador-granatowy-p-1271.html
albo flausz:
http://sklep.textilmar.pl/flausz-welniany-sezon-2013-flausz-welniany-granatowy-p-3416.html
(jeżeli to prawdziwy ambasador to cena jest zachęcająca ( w Merino na Jana Pawła w Warszawie byle podszewka zaczyna się od 58 zł za metr).

na marynarkę zwłaszcza karnawałową mogą być tańsze tkaniny: bawega na przykład. Uważam, że nie ma co inwestować w strój, który i tak jest "z przymrużeniem oka" i na raz.
A ten płaszcz to chyba z bawełny grubszej był szyty, a przynajmniej tak wygląda :)
Stara Gwardia
Ten Ambasador to troche za drogi... nawet nie wiem czy mi się uda ten płaszczyk...
Ale dziękuję za rady :-). Chyba kupię flausz
Administrator
No tak, u nas ambasador kosztuje jakieś 90 zł/m

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Szycie to w ogóle drogie hobby ;-)
Mistrzyni Krawiectwa
Iskro stroje karnawałowe będą w Lidlu, ja wiem że z reguły takie stroje są strasznie kiczowate ale za 40 zł..... Chyba, że chcesz się przybrać do poważnego szycia męskich rzeczy, wtedy taki strój, to świetny poligon doświadczalny.
Właśnie chcę się nauczyć, ale na wszelki wypadek uszyć z ładnego materiału, bo może się zdarzyć, że mi się uda :-)
Świeżynek
dzień dobry,
piszę jeszcze raz, poprzedni wpis gdzieś mi zaginął:(:( a więc materiał którego szukasz to gabardyna mundurowa 480g/mb o składzie PES55% WEŁNA 45% cena hurtowa około 45 zł jeśli naprawdę chcesz kupić taką to odpisz adres na www.wirmat.pl drugie zdjęcie to moogło by być sukno wełniane cienkie lub może flausz tego jest sporo od chuńszczyzny za 18zł po polski, włoskie ale z wełny po około 50zł

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.