Wersja do druku

Stara Gwardia
Ściegu owerlokowego w maszynie do szycia nie używam, bo nie mam cierpliwości i szkoda mi nici, ale może się do niego przekonam z czasem.
Obrębiam zygzakiem. Jak używam stopki zwykłej, to zygzak ściąga materiał, nie jest wystarczająco luźny. Z kolei jak używam stopki owerlokowej, to materiał obszyty faluje. Czy tak już musi być, czy można coś zmodyfikować?
Administrator
Jeśli ścieg faluje to być może masz za mocny docisk stopki.
Nie wyobrażam sobie zabezpieczać ściegiem a'la overlockowym brzegów tkanin (mozolna robota) ale świetnie sprawdza się przy szyciu elastycznych bluzek gdy szew jest zszywany razem tak jak w koszulkach. Jest po prostu bardziej elastyczny i nie rwie się. Póki nie miałam overlocka to zawsze tak wykorzystywałam ścieg overlockowy ze zwykłej maszyny.

* Susanna szyje - mój blog :)

Administrator
Moim zdaniem nie ma lepszej. To że zygzak ściąga to raczej wina naprężenia nici, zbyt mocnego a nie stopki. A to że faluje to raczej wina docisku. Używam obu stopek,jeśli szyję ściegiem a'la overlockwmy, choć ostatnio bardzo sporadycznie.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Dziękuję Susanno za poradę. Następnym razem zwrócę uwagę na docisk stopki.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.