Świeżynek
![]() |
|
Witam, bardzo rposzę o pomoc. Otóż szyję sukienkę z organtyny na halce jej dół ma się bardzo falować , na zdjęciu wygląda tak jak by była podszyta żyłką. Jak to zropbić? zaznaczam , że nić w formie żyłki na maszynie nie idzie. Pomocy!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie widzę zdjęcia.
Ale często to robię. Żyłka,taka jak do łowienia ryb.Są różne grubosci takiej żyłki,w zależności jaką ciężką rybę łowisz.Kupujesz więc żyłkę w sklepie wętkarskim. Przyszywasz ją do dołu falbanki lub dołu halki tak: Zawijasz dół ,w kant zawinięcia,do środka wkładasz żyłkę i szyjesz na zewnatrz gęstym zygzakiem. Resztę materiału po zawinięciu obcinasz.Zygzak musi być nie bardzo szeroki,tak żeby trzymał dobrze żyłkę i gęsty tak żeby nie rozłaziło się pózniej zawinięcie. Zrób sobie na kawałku materiału próbkę. |
|
Świeżynek
![]() |
|
nie moge wkleić zdjęcia, ponieważ nie mam go na komputerze, tylko w formie papierowej. Ale Małgosiu juz rozumieim o co chopdzi. Ja myslałąm , zę to trzeba overlockiem, atu podwinąć i włożyć żyłkę. Tylko czy ta organtyna nie będzie mi się strzępić, jak na samym końcu nie będzie potszyta? Jeszcze dziś zrozbię próbkę na kawałku tkaniny. Dziekuję serdecznie za pomoc.
|
|
Administrator
![]() |
|
Maju to obetnij ta niepodszytą organdynę bardzo blisko przeszycia zygzakiem tak żeby się nie miała szans strzępić. Nitki poucinaj i powinno to wyglądać estetycznie i ładnie ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Maju nie bedzie sie strzepic.
--- Ostatnio edytowane 2010-10-26 01:45:09 przez malgosia --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
bardzo bardzo wam dziekuję za pomoc. Będę działać z żyłką po jutrze bo musze ją jeszcze kupić
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.