Wersja do druku

Świeżynek
Drogie Forumki,
jako że nie mogę dostać nigdzie torby do mojej Elny, postanowiłam, że na chwilę obecną zadowolę się tym co mam, choć...nie do końca: ) Na załączonych obrazkach widoczny jest mój winylowy, miękki pokrowiec, który urodą i stabilnością zbytnio nie grzeszy:)
Na drugim obrazku załączony jest materiał, który mam w planie doszyć na istniejący pokrowiec, aby poprawić estetykę.
I tu nasuwa się moje pytanie: Czy da się oprócz upiększenia jakoś dodatkowo lekko wzmocnić/utwardzić tę konstrukcję? To mój pierwszy pokrowiec, może powinnam schować ten winyl i zrobić od nowa materiałowe etui? Ale tu pytanie o utwardzenie jest nadal aktualne.
Proszę o porady techniczne:kwiatek:

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stały Bywalec
Jeśli miałby być on zakładany z góry to ja bym dała ładny materiał przepikowany na cienkiej gąbce-a gąbkę ja wzięłam na pokrowiecz biedronki z winogron:-) 0,5 cm gruba:-)A ten który jest bym bykożystała jako szablon
Dziękuję za porady:kwiatek: Ale...musisz mówić do mnie trochę "wolniej" ;)
"przepikowany materiał na cienkiej gąbce" - tzn, że sama muszę jakoś tę pikę zrobić czy kupić pikowany materiał i wtedy z tą gabką...?I skąd mogę wziąć gąbkę, jak ona wygląda ta "biedronkowa" ?
Już tłumaczę :
Oczywiście jak sobie życzysz można użyć tej gotowej pikówki na piance taka jaka jest dostępna w sklepach( czasem nawet jest dodatkowo haftowana)
A można też samemu zrobić taką pikówką na gąbce( z biedronki:-) w tą gąbką owijają winogrona w skrzynkach. jest cienka ale nadaje sztywności -pokrowiec taki będzie sam stał-
Ten pokrowiec który jest może służyć za formę jak też za lewą stronę pokrowca
Czyli od lewej strony będzie to: oryginalny pokrowiec, potem gąbka, na końcu materiał, tak? Czyli 3 warstwy? Jak to się wtedy pikuje:) ?
tak. właśnie mogą być trzy warstwy szyjemy po wierzchu9prawa strona) widzimy czy jest równo prowadzona pikówka, a potem z lewej strony brzegi obrębiamy lamówką lub innym obrębem zygzak lub overlock.Moża też zrobić prawa strona i ( o ile gąbkę dobrze" ciągnie" maszyna chodzi mi o tarcie między ząbkami a gąbką )a resztę zwyczajnie odpotszewkować
Dziękuję za porady, wkrótce czas rozpocząć pracę :kwiatek:
powodzenia i czekamy na efekty
Dodam że całą płaszczyznę pikowaną trzeba dobrze upićć bo czasem spodnia warstwa potrafi się zakasać:-)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.