Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Kochani, mam mały problem, bo szyję żakiet według starego wykroju, ale zupełnie nie podobają mi się rękawy. Na pierwszym rysunku mniej więcej narysowałam, jak wszyty rękaw wygląda, a na drugim wygląd jaki bym chciała uzyskać. Które części rękawa zmienić, żeby ramiona i rękaw miały wygląd "slim" zamiast staromodnego? Do tego brzydko leży...

Czy mógłby ktoś zrobić prosty rysunek jak jest skonstruowany taki elegancki rękaw?

Chętnie bym zeskanowała albo zrobiła zdjęcie, ale jestem aktualnie na wsi, a tu z ówczesnej techniki mam tylko laptopa i maszynę do szycia :-)

A tymczasem biorę się za wypruwanie...

--- Ostatnio edytowane 2013-01-06 17:37:03 przez iskralight ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
jak zmienić rękawy?
Stara Gwardia
Aha, próbowałam już go nawet wszyć bez marszczenia - ale efekt był TRAGICZNY
Mistrzyni Krawiectwa
Załączyłam dwa skany - jeden z powodu rysunku, jak wygląda rękaw wymodelowany na rysunku z drugiego skanu ;-)

Teraz - wszystko zależy, co zmieniono w "twoim" rękawie. Prawdopodobnie najprościej byłoby wypruć rękaw, rozłożyć go i skroić z niego rękaw na nowo ;-) Bo trzeba będzie ingerować i w wielkość główki, i w szerokość rękawa aż do dolnego brzegu.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Załączone obrazy

Stara Gwardia
dziękuję Ci moja droga... ale ja nic z tego nie rozumiem :-(
Stały Bywalec
najłatwiej byłoby znależć szablon_formę rękawa który Cię interesuje w odpowiednim rozmiarze i skroić i wszyć
Proste rękawy nie powinny sprawic dużego problemu, ja zawsze mierzę obw pach w formie i główkę rękawa i jeżeli jest mnimalne luz tzn rekaw powinien być ok 2-3 cm wiekszy w tym miejscu( mierzymy tylko górną część rękawa czyli główkę)
Główkę? To znaczy to miejsce gdzie zazwyczaj się zaznacza marszczenie? Czy główka to miejsce które zaznaczyłam kropkami - od kropki do kropki?

Załączone obrazy

Stały Bywalec
Główkę? To znaczy to miejsce gdzie zazwyczaj się zaznacza marszczenie? Czy główka to miejsce które zaznaczyłam kropkami - od kropki do kropki?
Akurat mówisz o tym samym tj te kropki które zaznaczyłaś to miejsce marszczenia rękawa na główce
Mi chodzi o coś innego : główką nazywamy całą górną część rękawa a tamte miejca z kropkami szczytem rękawa( tak przynajmniej mnie uczono) może rysunek poniżej da Ci lepszy pogląd na tą sprawę to jest rekaw prosty przykładamy go do konstrukcji i tak sprawdzamy jego wielkość
2 Rada :Rękaw szeroki marszczony jest o wiele wikszy od tego.I jeśli chcemy by marszczony rękaw dobrze leżał to po zmarszczeniu już tego szczytu z kropkami ,w taki sam sposób przykładamy do pach ( tak jak na rys) i patrzymy czy jego obw się zgadza i nie jest go zbyt wiele. Nigy nie może być dużozaduży rękaw od pach>
Myślę ze trochę rozjaśniłam ten temat; Jeśli coś jest niezrozumiałe postaram jeszcze to wyjaśnić

Załączone obrazy

Mistrzyni Krawiectwa
Komputer mi wysiadł rano, kiedy ci odpisywałam, Iskrolight ;-)Przesiadłam się więc na zapasowy ;-)Bez drukarki, a nawet rysunki porobiłam ;-)

Na rysunku ze skanu jest pokazane, jak zmienia się główkę rękawa podstawowego na główkę z marszczeniem. Podwyższa się ją i poszerza, więc musisz zrobić odwrotnie. Jeśli dodatkowo rękaw jest za szeroki - to zwęzić i rękaw.

Najpierw odpruj główkę rękawa - nie całą, tylko tam, gdzie są marszczenia. Kiedy położysz tak ponadpruwany żakiet na płask - zobaczysz, że główka rękawa wystaje ładnych parę cm ponad wysokość ramienia. A powinna przy gładko wszytym rękawie wystawać na mniej więcej 1 cm. Wiesz wiec, o ile trzeba będzie główkę rękawa ściąć z wysokości.

Teraz możesz odpruć rękaw do końca i przypiąć go do żakietu. Jeśli rękaw był w oryginale poszerzany w stosunku do rękawa podstawowego - to będzie go w obwodzie za dużo. I odpowiednio przesuwając szew wzdłuż rękawa /zwężając rękaw/ dopasuj jego szerokość do podkroju pachy.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
DZIĘKUJĘ WAM :*
Stara Gwardia
A mam jeszcze jedno pytanie.

Mam wykrój kurtki z burdy, i ta kurtka byłby też świetną kamizelką. Tylko że, jak pozszywałam wszystkie części bez rękawów, to partie, do których miały być oryginalnie wszyte rękawy odstają na wszystkie boki...

Co muszę zmienić, żeby kamizelka wyglądała normalnie?

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.