Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam serdecznie, jestem tu nowa i dopiero co rozpoczynam moją przygodę z szyciem. Kupiłam właśnie maszynę ARKA RADOM MODEL 888 i szukam osób, które również mają takie cudo:)Jest tam dużo ściegów, a ja nie za bardzo wiem, który do czego służy:( Czy któraś z Was będzie tak miła i pomoże mi?Poza tym bardzo ciekawe forum, super że stworzyłyście coś tak pomocnego.
Stara Gwardia
Może zrób próbkę tych ściegów, to nawet osoby,które mają inne maszyny będą mogły pomóc.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
ściegi potrójne to inaczej elastyczne. A z czym masz problem? który do czego stosować? Czasem elastyczne stosuje się jako ozdobne, ale ich przeznaczenie jest zasadniczo do szycia tkanin trykotowych i lycry...
generalnie ścieg prosty jest podstawowym ściegiem do wszystkiego, zygzak do obrębiania brzegów (jeśli nie masz overlocka) a reszta - to już zależy od Ciebie i Twojej inwencji :D

--- Ostatnio edytowane 2010-02-18 20:07:47 przez Xanti ---
Stara Gwardia
generalnie ścieg prosty jest podstawowym ściegiem do wszystkiego, zygzak do obrębiania brzegów (jeśli nie masz overlocka)
--- Ostatnio edytowane 2010-02-18 20:07:47 przez Xanti ---
No właśnie, a ja z tym zygzakiem to mam w sumie problem. Obrębiam nim zapasy szwów ale to nie to samo co overlock i zauważyłam, że pomimo zygzaka tkaniny mi się strzępią. Co robić?

A może coś robię źle? :(
Jagódko - sama sobie udzieliłaś odpowiedzi :D zygzak to nie overlock :)
żeby efekt był lepszy musiałabyś mieć gęsty zygzak (ustawienie na pokrętle) i po obrzuceniu równiutko obciąć tuż przy ściegu wszystko co wyłazi poza niego. Na cuda nie licz, ale może być lepiej :)
Stara Gwardia
Ja mam ten sam problem co Jagoda, ten zygzak jest beznadziejny. Wszystko się strzępi... Muszę sprawić tego overlocka:D
Stara Gwardia
Ja mam ten sam problem co Jagoda, ten zygzak jest beznadziejny. Wszystko się strzępi... Muszę sprawić tego overlocka:D
Albo lamować szwy. :D

Niektóre rzeczy można też zszywać szwem francuskim.

Niektóre rzeczy można też zszywać szwem francuskim.
Zgadza się, choć nie wszystko można w ten sposób zabezpieczyć, dlatego proponuję osobom, które planują dłuższy romans z maszyną nabycie overlocka (czasem można znaleźć używany w przystępnej cenie i dobrym stanie)
Stara Gwardia
A ten szew francuski to jaki jest?

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.