Wersja do druku

Stara Gwardia
Suwak wszyty na plecach, wzdłuż kręgosłupa przeważnie trochę odstaje od ciała. Jakie macie na to rady?
a)zaakceptować
b)zasłonić rozpuszczonymi włosami
c)pogłębić "dekolt" na plecach i przesunąć suwak niżej
d)zwęzić plecy ukośnie wzdłuż suwaka
e)zrobić zaszewki na tylnym "dekolcie"
f)nie usztywniać tylnego "dekoltu" odszyciem
i)inne, jakie?
Mistrzyni Krawiectwa
Jak jest wszystko jak należy skrojone i uszyte to nie powinien odstawać, czasem tak się dzieje jak jest np dekolt w łódkę i nam się ramiona troszkę przesuną w stronę szyi, ale jak się poprawi sukienkę jak należy to jest ok. Jak pokażesz konkretną rzecz, której dotyczy problem to zapewne dostaniesz konkretną odpowiedź do przypadku, którego problem dotyczy.

* Susanna szyje - mój blog :)

Mistrzyni Krawiectwa
Ja zmieniłabym linię szwu ramion ;-) Żeby łódka opadła tam, gdzie ma opaść... ;-) Łódka jest dekoltem, który chyba jak żaden inny nie zależy od odwzorowania kąta pochylenia ramion - na pochylenie szwu ramion na bluzce czy sukience.

Narysowałam, co się dzieje, kiedy te kąty nie są podobne. Oczywiście przesadzając dla lepszego wrażenia ;-) Kiedy szwy ramion nie mają właściwego podparcia - materiał ciągnięty w dół opada falując. Jeśli ciuszek jest już skrojony - trzeba próbować wszyć więcej na szwie od strony szyi. Oczywiście - spłyci to łódkę, ale to można poprawić.

Zakładki czy zaszeweczki żadnym przestępstwem w każdym razie - moim zdaniem - nie są.;-)

A co do pytania Natalii - to jak Magda uważam, że trzeba po prostu zrobić wszystko, żeby suwak nie odstawał ;-) Najczęściej powodem są bardzo proste plecy - więc jeśli proste, to linia od ramienia do ramienia jest krótsza, niż przy lekko zaokrąglonych. Z reguły wystarczy wpuścić od góry więcej materiału do szwa suwaka - aż do zgubienia, czyli do miejsca, w którym problem zanika ;-) To w sytuacji odstawania wyłącznie na górze. Jeśli odstaje i faluje na całej długości - to trzeba przeprojektować sukienkę ;-) To jest wtedy problem wynikający z mniejszej długości tyłu do talii u modelki - spowodowany albo niższym wzrostem, albo innymi proporcjami ciała, albo sprężystą sylwetką. Jeśli sukienka ma cięcie w talii - to trzeba je wszyć na środku głębiej, albo zrobić tak, jak na rysunku nr 2 - skopiowanym z książki Z.Hanus "Kulisy kroju i szycia".

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Administrator
Dziękuję bardzo za uwagi. Ja tam generalnie unikam tego dekoltu bo nie za dobrze się w nim czuję ale czasem fajnie wygląda i chciałoby się coś "łódkowatego" uszyć :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Bardzo dziękuję za przedstawienie wszystkich możliwych opcji. Nie wykluczone, że każdą z nich przyjdzie mi wypróbować w różnych wykrojach.
Tymczasem zgodnie z poleceniem zrobiłam zdjęcie sukienki, nad którą aktualnie pracuję i dochodzę do wniosku, że nie jest tragicznie i w tym przypadku najprawdopodobniej wszycie na górze haftki rozwiąże problem. Z mojego niedużego doświadczenia wynika też, że po wszyciu odszycia odstawanie dekoltu, zarówno z przodu jak i z tyłu, staje się mniej widoczne.
Załączniki
Mistrzyni Krawiectwa
W tym przypadku - faktycznie wystarczy haftka.

Natomiast z doświadczenia wiem, że nie zawsze warto starać się wszyć zamek aż do górnej krawędzi dekoltu ;-) Jeśli taśma zamka jest z tych nieszczególnie układających się, albo materiał bardzo miękki - lepiej odpuścić sobie górny centymetr i dociągnąć krawędzie rozcięcia haftką ;-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Pogromca spamerów
a czy to oblozenie jest doszyte zaraz nad tym plasticzkiem blokujacym?
bo jak nie to tak zrobic :) i ladnie bedzie sie zamek zamykal bez zadnych wystajacych kawalkow
Mistrzyni Krawiectwa
a czy to oblozenie jest doszyte zaraz nad tym plasticzkiem blokujacym?
bo jak nie to tak zrobic :) i ladnie bedzie sie zamek zamykal bez zadnych wystajacych kawalkow
Właśnie miałam napisać że w tym przypadku raczej krój sukienki jest ok a problem leży we wszyciu zamka, ja osobiście jak mam taki dylemat to w danej sztuce odzieży robię jakby na odwrót, najpierw wykańczam dekolt obłożeniem potem wszywam zamek i wystające końcówki taśmy zaginam na górze pod spód tak żeby nie było ich widać na prawej stronie sukienki, wiadomo, później rozkładam szew tyłu i przymocowuję ręcznie do góry, tak żeby było wykończone i nie sprawiało kłopotu w odpinaniu i zapinaniu.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.