Świeżynek
![]() |
|
Kochani, liczę na waszą pomoc. Otóż chciałabym sobie uszyć spódnicę z koła, bo jestem w zespole tańca ludowego i taki rekwizyt jest bardzo przydatny. Jednak boję się, że przy obrotach moja spódnica będzie w pasie, a wolałabym żeby owszem podnosiła się przy obrocie, jednak tylko do wysokości połowy uda (a przynajmniej nie tak wysoko żeby było widać pupę
![]() ![]() Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ten wątek został przeniesiony z kategorii KRÓTKI KURS SZYCIA. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
miałam kiedyś spódnicę z 12 klinów, kliny dopasowywały się do bioder, potem rozszerzały się. Efekt był taki, że pięknie falowała w okolicach kolan (moja spódnica z połowinek).
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
moja droga!!!myślę,że w tego typu spódnicach właśnie o to chodzi żeby było widać te długie białe majtasy!!!Nie oglądałam takiej spódnicy,ale szyłam kiedyś spódnice do can-cana i one właśnie są z koła.Ale powiem Ci,że chrześnicy mojej szyłam sukienkę na wesele z całego koła i długo musiała się kręcić żeby "było widać"natomiast na poprawiny szyłam jej suknię z połowy koła i dosłownie przy jednym obrocie było widać wszystko!!!Spódnicy z koła jest po prostu bardzo dużo i zanim ona się "rozbuja"to Ty się przestaniesz kręcić!!!Prześlę Ci zdjęcie jak to wygląda fioletowa sukienka jest z koła a błękitna z połowy koła!Mam nadzieję,że dałam jakieś światełko w tunelu"
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zdjęcia nie przeszły
|
|
Świeżynek
![]() |
|
właśnie dziś byłam na próbie i miałam okazję się przyjrzeć - i jest tak jak mówisz - da się zobaczyć co nieco, ale zanim kobieta się rozkręci to spódnica jeszcze nie jest w pasie
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
W strojach ludowych spódnice były szyte z dwóch prostokątów suto zmarszczonych w pasie. Wtedy w tańcu nie podnosiły się aż do pasa, tylko tworzyły taką "obręcz". Z koła chyba nigdy nie szyto (w swoich książkach dotyczących strojów ludowych nigdy tego kroju nie spotkałam). ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Kiedyś moja babcia szyła dla mnie i moich sióstr takie spódnice ludowe i serdaczki.Nie szyłam nigdy takich spódnic ,ale tez cos kojarze że wykrój był z dwóch dużych kawałków tkaniny bardzo suto przymarszczonych w pasie,dlatego ta spódnica przy obrocie zamyka się ku dołowi i tworzy jak to Anett napisała "obręcz",uszyta spódnica z koła lub pólkoła będzie unosic sie ku górze i nie będzie tego efektu o który chodzi w spódnicy ludowej.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.