Świeżynek
![]() |
|
Błagam pomocy.
Mam lamownik A 10 ale nie wiem dokładnie jak go uzywac poprawnie. Ma ktos może jakis filmik albo cos w tym rodzaju. gdzies robie bład w uzywaniu jego. Szyje mi kawałek bardzo ładnie a nastepnie szyje mi materiał a nie łapie razem. pomózcie jak możecie |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
W lamowniku A10 część podająca lamówkę jest ruchoma, przestawjając dźwignię ustalamy wychylenie tej części. Regulacja jest w tym lamowniku conajmniej niedoskonała i w trakcie szycia rozregulowuje się. Najlepiej ustawić część podającą lamówkę w zadowalającym nas położeniu i śrubokrętem mocno dokręcić wkręt przytwierdzający lamownik do płytki ściegowej. Tracimy tym możliwość regulacji, ale zapobiegamy przesuwaniu się lamownika, każda regulacja wjąże się wówczas z odkręcaniem i dokręcaniem tego wkręta.
Jeżeli dokręcanie wkręta okaże się nieskuteczne musimy "kombinować" np. inny wkręt, jakaś podkładka, coś co zapobiegnie samoczynnemu przesuwaniu się lamownika. --- Ostatnio edytowane 2013-02-23 09:35:55 przez bogdan --- --- Ostatnio edytowane 2013-02-23 09:50:14 przez bogdan --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Żeby dobrze wychodziło szycie na tym lamowniku musi być on odpowiednio zamontowany w maszynie.Lamówka odpowiednia do szerokości lamownika itd.itp.
--- Ostatnio edytowane 2013-02-23 19:05:32 przez mysiek67 --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
pracowałem na wielu ,,wrednych,, tkaninach i dzianinach i opisany tu problem wydaje mi sie ma zwiazek z tzw. uciąganiem pliski w trakcie szycia . Plisa zawęża się w trakcie szycia i nie jest odpowiednio podana przez lamownik. Należy przede wszystkim sprawdzić nacisk stopki tak aby szycie odbywało się płynnie i przyjrzeć się na ile pliska zawęża sie w trakcie szycia . Jeżeli starczy materiału należy skroić (oczywiście w miarę możliwości po skosie ) o 2mm szerszą od lamownika i ponowić próbę .Oczywiście wiele zależy też od grubości materiału i jego charakteru.
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.