Świeżynek
![]() |
|
Witam. Szyję sobie bluzkę z jerseyu z burdy 2/2013 model 127 (126 taki sam), jestem samoukiem i nierozumiem niektórych pojęć , zdań. Mylę niektóre pojęcia. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić parę zwrotów?
Z burdy: -Oblamować podkrój:obciąć zapasy na podkroju. Pasek lamówki złożyć wzdłuż i zaprasować pr.str. na wierzch. Ponownie rozłożyć.Po kolei podwinąć i zaprasować oba długie brzegi aż do zaprasowanego brzegu złożenia. Rozłożyć zaprasowaną lamówkę. Zszyć końce na szerokości podkroju. Rozprasować zapasy szwów. Lamówkę przypiąć od spodu do podkroju i przyszyć na szerokość 1 cm w zaprasowanym brzegu złożenia. Wywinąć lamówkę naokoło brzegu, podwinąć i przyfastrygować. Wąsko przyszyć lamówkę. -Zapasy na podłożenie zaprasować pod spód. Szyjąc na prawej str. materiału, przyszyć podwójną igłą na szer. 3 cm. W zasadzie bym chyba wiedziała jak to zrobić gdyby nie ten następny myslnik. Bo chciałam obszyć lamówką tak zwyczajnie, że obejmuje ona z dwóch stron, ale wtedy musiałabym obciąć zupełnie podkrój. Zakręcona jestem też z tym że na początku jest napisane żeby dodać 4 cm na podłożenie. Myślałam że to chodzi o podkrój szyi, dodałam tam 4 cm ale to bez sensu. Pliska jest takiej długości że pasuje (nie wiem jak to nazwać) do brzegu przy szyi bez żadnych zapasów, podkrojów. Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wyjaśnienia |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Doskonale odpowiadasz sobie sama ![]() obciąć zapasy na podkroju i dalej: "Bo chciałam obszyć lamówką tak zwyczajnie, że obejmuje ona z dwóch stron, ale wtedy musiałabym obciąć zupełnie podkrój." Czyli - w opisie jest dokładnie to, co chciałaś zrobić. Czyli - obciąć zapasy /dodatki na szwy/ na podkroju szyi. ![]() I opis wszycia lamówki jest po prostu innym sposobem zrobienia tego, co i ty sama chciałaś zrobić - obszyć lamówką podkrój szyi czyli dekolt ![]() Wg opisu Burdy zrobiłabyś to samo, ale w bardziej pracochłonny, ale i elegancki sposób. Lamówka najpierw jest zszyta w okrąg, potem przyszyta od spodu, wywinięta na prawą stronę, sfastrygowana i przyszyta jeszcze raz. Nie widać zakończeń poza szwem łączącym lamówkę, od lewej strony wygląda tak samo ładnie, jak z prawej. "Zapasy na podłożenie zaprasować pod spód. Szyjąc na prawej str. materiału, przyszyć podwójną igłą na szer. 3 cm." - to dotyczy podłożeń - czyli dołu bluzki i ewentualnie rękawów. Bo mamy dodatki na szwy - na bokach bluzki, wzdłuż rękawa i dookoła pach - bo te miejsca będziemy zszywać. Natomiast podłożenia /doły bluzki i rękawów/ się tylko podkłada ![]() "Pliska jest takiej długości że pasuje (nie wiem jak to nazwać) do brzegu przy szyi bez żadnych zapasów, podkrojów." Tu rzeczywiście mieszasz. ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
No właśnie myślałam że podkrój jest tym co idzie na wywinięcie pod spód. No to te 4cm co dodałam to chyba chodziło o dół bluzki, a tam zrobiłam skąpe 1,5 cm upppss.
Bardzo dziękuje za podpowiedź, już dziś schowałam maszynę bo znurzyłam sie dość nią, ale jutro mam zamiar dokończyć moje dzieło, mam nadzieję że nic nie pomieszam. pozdrawiam |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.