14 stron: « < 8 9 10 11 12 13 14 >
Świeżynek
![]() |
|
Obejrzałam filmik Singera o tym jak używać stopkę do cerowania, którą mam. Wytłumaczyli tam dość dokładnie, że długość ściegu i tak zależy ode mnie.
Ja poknociłam z tym naciągiem. Mam tak robić, jeśli na bębenku mam nitkę ozdobną, po to żeby uzyskać efekt ręcznego szycia. Atak to, mam nie kombinować przy naciągu. I chyba rzeczywiście, ta sprężynka żadnych cudów nie robi. Zrobię sobie dzisiaj nową "kanapkę" do ćwiczeń i jechane ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To trzymam kciuki - trening czyni mistrza ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
|
|
Witam,
Pozwolę sobie podpiąć się do wątku ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Doprawdy nie wiem, co Cię tu razi, bo to ledwie zauważalne przymarszczenie ułoży się bardzo szybko. Ale jeśli Ci to nie daje spokoju - popróbuj z poluzowaniem docisku stopki, jeżeli masz możliwość regulacji w Twojej maszynie.
Ale troszkę, o jeden obrót śruby dociskowej. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
|
|
Faktycznie, może trochę przesadzam, ale to ten mój wrodzony perfekcjonizm, z którym się muszę użerać każdego dnia ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie pokazujesz zbliżeń tych "marszczeń", ale z daleka wygląda na to, że istnieją one tylko w Twojej wyobraźni ![]() Poważnie, martwić się trzeba jak pojawią się marszczenia/szczypanki, ale takie coś to norma - jak użyjesz ociepliny to będzie to bardziej widać, bo będzie bardziej puchate. Jedyny wkład przy którym nie było widać żadnych "marszczeń" to był wkład bawełniany (jakby przepikowany w prążki), który kupiłam w Czechach. Poza tym, narzutka wygląda na nie praną (J. jak to się pisze????), po praniu to też będzie wyglądać inaczej - także nie przejmuj się - naprawdę ładna praca i Twój perfekcjonizm powinnien czuć się usatysfacjonowany ![]() ________________________________________________________
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
"Nie prane" to prawidłowa forma, natomiast nagminnie spotykam tu błędną formę "także";
w ten sposób napisana znaczy tyle, co "również", "też". W takiej konstrukcji zdania powinno to być "(...) tak, że (...)". Z powodu jednak zbytniego namnożenia przecinków należy budować zdanie wielokrotnie złożone w taki sposób, aby poprzedzić to wyrażenie pauzą (spacja - myślnik - spacja). Przy czym o wiele łatwiej zastąpić to wyrazem "zatem", "czyli", czy innym równoznacznym. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Łączna pisownia "nieprane" też jest poprawna ![]() ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Świeżynek
|
|
Dziękuję ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To niestety jest problem z bawełną przy delikatnym pikowaniu i większych formach. Ja swoje kołderki wiruję na najmniejszych obrotach, dobrze je strzepuję (czasem lekko naciągam) i suszę rozkładając na suszarce, co jakiś czas obracam - wtedy te zagniecenia są znacznie mniej widoczne. ________________________________________________________
14 stron: « < 8 9 10 11 12 13 14 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.