Świeżynek
|
|
Jaka jest różnica pomiędzy bawełną przeznaczoną na patchwork a inną bawełną? Wiem, że pod pojęciem "inna bawełna" może kryć się wiele. Ale pytam dlatego, że przeglądam internet w poszukiwaniu bawełny i zawsze, gdy jest dopisek "patchworkowa", to jest sporo (nawet kilkakrotnie) droższa od każdej innej.
Pomijam oczywiście kwestie producenta (np. Kaufman jest drogi) czy jakąś nową linię wzornictwa. Czy ta patchworkowa bawełna ma inny splot, gramaturę, fakturę czy chodzi o to, że patchworki są teraz w modzie, więc dopisek "patchworkowa" pozwala zbijać kokosy? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mi się wydaje, że to zwykła bawełna. Nawet zauważyłam, że bardzo dużo rzeczy jest sporo droższych kiedy ma w opisie patchwork. Czasem dlatego, że są bardziej kolorowe i rzucają się w oczy
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ja odpowiem tylko i wyłącznie z mojego doświadczenia nie znam się na materiałach tzn jako fachowiec, szyje patchworki z różnych materiałów- polskiej bawełny i tej zagranicznej -przeznaczonej do patchworków-
Moje wnioski: polska bawełna jak ma dobra gramaturę jest oki do patchworków- fajnie się szyje, pierze, prasuje, ale (nie wiem z czego to wynika) jej powierzchnia jest zawsze jakby "surowa" te zachodnie materiały pomijając zabójczą kolorystykę i cenę ![]() ![]() to takie moje spostrzeżenia ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podobnie jak Polla szyję patchworki z różnych bawełn, czasem też z innych materiałów, ale ta bawełna typowo patchworkowa, jest zazwyczaj sztywniejsza (chociaż bardzo miła w dotyku) - tzn. łatwiej się z niej wycina drobne elementy i nie naciąga się przy zszywaniu (z czym miałam problem przy polskiej bawełnie, bardzo miłej w dotyku, ale do szycia patchworku była koszmarna). Poza tym, ta bawełna mniej się kurczy i zazwyczaj nie farbuje (oczywiście od wszystkiego są wyjątki). No i te kolory. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
|
|
Dzięki, Dziewczyny!
Co prawda, to prawda - "mięsistości" i kolorów (oraz wzorów) tej patchworkowej bawełnie nie można odmówić!! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.