Świeżynek
![]() |
|
Witam Was wszystkich
![]() Jestem początkująca, szyje od niedawna ale bardzo mnie to wciąga. Moja mama była krawcowa ale zmarła jak miała 50 lat na raka i został po niej sprzet. Niestety nic sie od nie nie nauczyłam bo mnie to wtedy nie kręciło. Po 3 latach wzięłam po niej maszynę i najpierw troche przeleżała az w końcu usiadłam do niej i już trudno mi się z nią rozstać. Kupiłam sobie teraz maszynę z Lidla Silver Crest i jestem z niej zadowolona. Z wykształcenia jestem matematyk z zawodu florystka a szycie to moja pasja ![]() Mam nadzieje ze pomożecie mi czasem jak nie bede mogła sobie z czymś poradzić , nie ukrywam że liczę na wasze porady i sugestie , wsparcie jak bede na skraju załamania nerwowego jak mi cos nie będzie wychodziło ![]() Bardzo bym się chciała nauczyć szyć ale czy mi się uda zobaczymy .. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie Magda |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
witaj
co ma sie nie udac a jak trzeba,to pomozemy ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witajcie
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj ja tez jestem nowa i poczatkujaca damy rade a to forum strasznie uzaleznia i codziennie musze tutaj zagladac ![]() Pozdrawiam Goraco ![]() P.S. Ja tez nie mam nic wspolnego z zawodowym szyciem , gdyz jestem jezdzcem oraz instruktorem i trenerem jezdziectwa , a Ty matematyk wow jeszcze ciekawiej ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-04-03 15:25:06 przez princessmalpka --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Witamy serdecznie! ![]() ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Witam was, Madaleno i Kalino!
Od czego zacząć... Tradycyjnie - najłatwiej było zacząć od uszycia czegoś dla lalki ![]() ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak tak samo jak radzi Pani czeremcha zaczynałam od szycia pościeli , potem zasłon , firan i tak przeszłam pomalutku do ubrań. Wydaje mi się ze takie szycie pozwala sie nauczyć prost szyc. Przynajmniej ja na początku szyłam jak bym była pijana i uciekał mi gdzies szew raz w prawo raz w lewo . Po uszyciu kilku kompletów pościeli , dla siebie dziecka i obszyciu wszystkich w rodzinie w firany i zasłony odważyłam sie uszyc spodnie dla synka i tak mnie to zafascynowało ze nie moe przestać. Normalnie uspokaja mnie stukot maszyny.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja do rozpoczęcia szycia potrzebuje zgromadzić jeszcze troszke materiałów m.in. nici. Ostre nożyce udało mi sie dzisiaj kupić w biedronce, myśle, że beda sie nadawały do ciecia tkanin-zobaczymy
![]() Chciałabym wybrac sie do mojej mamy, by pod jej okiem troche poćwiczyć, ale jestem niestety uziemniona, bo mam chore dzieciaki.Z Waszych wypowiedzi wynika, że rozpoczynałyście szycie od większych form - firan, pościeli itp. Ja pomyślałam, że warto zacząć od szycia małych rzeczy - gdzieś w sieci natrafiłam na fajne projekty zabawek m.in. ze skarpetek, czy rękawiczek, najlepiej takich bez pary. Zawsze jest to sposób, by ucząc się nie marnować cennych tkanin, a za szycie większych rzeczy zabrać się, kiedy już nabiorę wprawy. Póki co, próbuję na "sucho" , bez nici, wykorzystując zwykły papier. Rysuję linie i próbuje szyć równo z nimi. Zauważyłam, że najtrudniej szyć równo, kiedy zbliżam się do końca materiału. Co nalzy wtedy robić? Szyć bardzo wolno, czy mocno trzymać tkaninę? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Oszukać samą siebie i wmawiać sobie, że to jeszcze nie koniec ![]() Tak naprawdę - to cały witz polega na tym, żeby nauczyć się, na czym opierać oko podczas szycia. Odruchowo początkująca osoba robi dwie rzeczy - patrzy na igłę i powstający szew /i nie ma kontroli nad tym, jak daleko od brzegu szyje, czy szew jest równy itp/, albo stara się objąć okiem wszystko - rzucając nim to tu, to tam. I wtedy też wychodzi krzywo... Warto przekonać siebie samą - poprzez trening ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Moja Mama na samym początku mojej działalności też mówiła "patrz na stopkę"! I do dzisiaj tak mam, że jak się skoncentruję na igle to szew jak Karpaty. Patrzeć na stopkę!!!! ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.