Wersja do druku

Świeżynek
ponieważ nie znoszę obszywać dziurek, a jakoś tak się zawsze składa, że często szyję rzeczy zapinane na guziki -postanowiłam sobie sprawić maszynę z automatycznym obszywaniem dziurki.
i co?
i nie działa tak jak powinna.
maszyna nowa (janome 423s), na gwarancji, ale mam nadzieje (i to chyba jest najbardziej prawdopodobna wersja), że to ja robię coś źle.

po założeniu guzika w stopkę, opuszczam ją i zaczynam szyć. Najpierw ładnie rygluje szeroko, potem zwęża szew i obrzuca lewą stronę dziurki.
dochodzi do punktu, w którym powinna zrobić drugi rygielek i szyje w miejscu, ale dalej na szerokość boku dziurki. Przez to w jednym miejscu robi milion przeszyć i się blokuje -koniec, po zabawie. :bezradny:

Najpierw myślałam, że może użyłam za grubej nici- ale zmieniłam na cieńszą i nic to nie dało. :bezradny:
czy macie może jakiś pomysł czego jeszcze to może być wina? bardzo bym nie chciała już się z nią rozstawać i oddawać do serwisu..

pozdrawiam i liczę, ze ulitujcie się nade mną i moim problemem.
Stały Bywalec
Witam!
Nie wiem jak to jest w Twojej maszynie, ale w mojej janomce trzeba jeszcze oprócz odpowiedniej stopki obniżyć dźwignię do obrzucania dziurek.Twoja maszyna też chyba posiada taką dźwignię. Zajrzyj do instrukcji.
Stara Gwardia
Nie potrafię pomóc. Skoro wykonuje 3 z 4 ruchów, tzn. że prawidłowo opuściłaś dźwignię. Ja mam również jednostopniowe, automatyczne obszywanie i jak już maszyna zacznie obszywanie to sama kończy całość bez zatrzymywania się.
Stały Bywalec
Przed każdym szyciem dziurki (albo ustawieniem już nie pamiętam, bo dawno nie korzystałam) trzeba zresetować... Reset znajduje się na pokrętle ściegu, czerwona strzałka... Mi też moja nie szyła, zadzwoniłam do sprzedawcy i tam pan kolejno mówił co mam robić, wydawało mi się, że wszystko robię ok... ale w moich instrukcjach nic nie było o resecie :kwadr:
dźwignia wykonywania dziurek! :) dziękuję, wychowana na łuczniku, do głowy mi nie przyszło, że takie coś istnieje :):):)
niby przeczytałam instrukcję bardzo dokładnie, a tu takie przeoczenie!

dziękuje :)

--- Ostatnio edytowane 2013-04-12 19:26:19 przez basia ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.