Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Zacznę od tego, że krawcowa ze mnieniestety żadna :( Samouk z wielkimi chęciami, ale niewielkim doświadczeniem. Więc proszę o rady jasno wyłożone, jak chłop krowie na rowie.
Kupiłam maszynęSinger 8280. I mam 2 problemy, zapewne ściśle ze sobą powiązane.

1. Bębenek z dolną nitką jest ułożony pionowo (w poprzednim starym Singerze był poziomo, więc dla mnie to nowość). Zakładałam więc nitkę krok po kroku z instrukcją obsługi (załączyłam obraz z instrukcji po niemiecku, ale korzystam z polskiej ;)). Po włożeniu szpulki do bębenka i umieszczeniu bębenka w koszu - czy powinnam jakoś ten bębenek przymocować, przekręcić (w instrukcji nie ma słowa naten temat)? Jeśli nic nie zrobię, to on luźno lata... Tak ma być?
Poza tym, czy tę nitkę dolną mam gdzieś przewlec? Bo jak na razie jest ona między płytką metalową (po której prowadzony jest szyty materiał) a zdejmowaną częścią ramienia.

2. Górną nitkę raczej nawlekłam prawidłowo, nie miałam wątpliwości (wszystko jest oznaczone cyferkami :)). Ale podczas szycia maszyna nie korzysta z dolnej nitki i kołtuni górną nitkę :( Zmiana naprężenia górnej nitki nic nie zmieniła.

Proszę pomóżcie...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
A jak wkładałaś szpulkę z bębenkiem to odchyliłaś ten dzyndzelek? To on powoduje że szpulka z bębenkiem nie wylatuje
kosza.
Świeżynek
Dzięki za odpowiedź.

Odchyliłam, ale on się zamyka, jak tylko go puszczę. On jest jakby na takim zawiasie.
Jak zrobić, żeby był cały czas odchylony?
Pogromca spamerów
jak wkladasz bebenek to musisz uslyszec taki "trzask",to znaczy ze jest na swoim miejscu,podnies stopke,pozniej nawlecz gorna nic i zalap ja za igla i przekrec kolem (tak zeby igla opuscila sie na sam dol i krec dalej) wtedy gorna nitka powinna wyciagnac Ci dolna i zobacz jak szyje
Mistrzyni Krawiectwa
Wkładając bębenek dociśnij go palcem i lekko przekręć w prawo i lewo. Wtedy wskoczy na miejsce, nawet o ile nie trafił tam od razu. Dobrze założony nie ma prawa ruszyć się pod palcem.

Prawidłowe zakładanie górnej nitki wiąże się nie tylko z postępowaniem wg kolejności numerków - tak samo ważne, a z reguły pomijane jest podniesienie stopki zanim zaczniesz zakładać nitkę i opuszczenie jej dopiero po nawleczeniu igły - w przeciwnym razie górna nitka będzie się plątać, i to pod materiałem albo w bębenku.

Na czas nauki zakładania i naprężania nici polecałabym założenie dwóch różnych kolorów do bębenka i na górę - wtedy będzie łatwiej zaobserwować, z która nitka są kłopoty i jak zmienia się jakość szwu po zmianie ustawień maszyny.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2013-05-02 11:38:30 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
jak wkladasz bebenek to musisz uslyszec taki "trzask",to znaczy ze jest na swoim miejscu
Wkładając bębenek dociśnij go palcem i lekko przekręć w prawo i lewo. Wtedy wskoczy na miejsce, nawet o ile nie trafił tam od razu. Dobrze założony nie ma prawa ruszyć się pod palcem.
Tak zrobię. Muszę popróbować.

Na czas nauki zakładania i naprężania nici polecałabym założenie dwóch różnych kolorów do bębenka i na górę - wtedy będzie łatwiej zaobserwować, z która nitka są kłopoty i jak zmienia się jakość szwu po zmianie ustawień maszyny.

Tę radę już wyczytałam na forum, dzięki :) Na pewno tak zrobię, jeśli będę miała wątpliwość która nić się plącze. Ale na razie jest tak, jak pisałam: dolna nić wogóle nie jest używana. Muszę ją najpierw "uruchomić" :)

Prawidłowe zakładanie górnej nitki wiąże się nie tylko z postępowaniem wg kolejności numerków - tak samo ważne, a z reguły pomijane jest podniesienie stopki zanim zaczniesz zakładać nitkę i opuszczenie jej dopiero po nawleczeniu igły - w przeciwnym razie górna nitka będzie się plątać, i to pod materiałem albo w bębenku.

O tym wspominają nawet w instrukcji obsługi maszyny, więc zwróciłam na to szczególną uwagę, dzięki :)

--- Ostatnio edytowane 2013-05-02 11:49:31 przez Faycelina ---
Szpec od maszyn
Odchyliłam, ale on się zamyka, jak tylko go puszczę.

Jest to prawidłowe

On jest jakby na takim zawiasie.

Tak i na sprężynce dzięki krórej blaszka powraca na swoje miejsce.

Odchylamy blaszkę tylko w czasie zakładania i wyjmowania bębenka. Odchylajac blaszkę zwalniamy blokadę w bębenku umozliwia to jego wyciąganięcie, przylegająca do bębenka blaszka oznacza uruchomiona blokadę dzięki temu bebenek jest pewnie umocowany w maszynie.
Stara Gwardia
Odchyliłam, ale on się zamyka, jak tylko go puszczę.

Jest to prawidłowe

On jest jakby na takim zawiasie.

Tak i na sprężynce dzięki krórej blaszka powraca na swoje miejsce.

Odchylamy blaszkę tylko w czasie zakładania i wyjmowania bębenka. Odchylajac blaszkę zwalniamy blokadę w bębenku umozliwia to jego wyciąganięcie, przylegająca do bębenka blaszka oznacza uruchomiona blokadę dzięki temu bebenek jest pewnie umocowany w maszynie.
Dokładnie o to mi chodziło:):)
Świeżynek
Kobietki, jesteście wspaniałe!! "Naprawiłyście" moją maszynę!! Hula teraz pięknie!! Właśnie wykrawam materiał i zaraz biorę się do szycia!!
Mistrzyni Krawiectwa
Wielkie brawa za cierpliwość i wytrwałość!!!

Wiesz, ile innych osób powiedziałoby, że to maszyna jest do niczego? :D

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.