Świeżynek
![]() |
|
Spodobało mi się szycie na overloku i mam plan by dziecku getry poszyć, jednak nie za bardzo na dzianinach się znam. Stąd pytanie - co się na getry nadaje? Czy dzianiny bawełniane z eTasiemki są ok? Czy za cienkie, za grube?
|
|
Administrator
![]() |
|
O rety to pytanie stricte do mnie ![]() Szczerze mówiąc w tej chwili w naszym sklepie jest dostępna jedna dzianina (w kolorze czarnym) która jest nie nadaje się na getry bo jest za cienka. Z kolei dzianiny, które niebawem pojawią się w sklepie są wiskozowe i też raczej z cieńszych, idealna na topy, bluzeczki czy letnie sukienki. Z przykrością muszę stwierdzić, że u nas tkanin na getry nie ma. Mam na stanie jedną dzianinę, która nie jest jeszcze wystawiona w sklepie a która nadawałaby się na getry ale nie wiem czy taki wzór by Cie interesował -> KLIK A z bawełn to ta jest rozciągliwa, nie tak bardzo jak dzianina ale fajnie dopasowuje się do sylwetki -> KLIK ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
O tak! Panterka jest świetna
![]() Już widzę minę tatusia jak córę w takich getrach zobaczy ![]() Z 1 metra dwie pary uszyję? Młoda ma 4 lata |
|
Administrator
![]() |
|
To się cieszę, że przypadła do gustu, jak zdążę to jeszcze jutro postaram się wrzucić tkaninę na sklep ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak ją dziś pomierzyłam to od kroku do kostki potrzebuję 40 cm ... plus tyłek ze 20 cm
Czyli nie ma znaczenia jak potnę materiał - czy w pionie czy w poziomie położę wykrój (znaczy się - stare getry ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-05-25 22:16:39 przez pani_olo --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeśli do dzianina - to bądź ostrożna! Wiele dzianin skrojonych w złym kierunku będzie strasznie puszczało oczka...
Weź jeszcze pod uwagę, że na getry czy spodnie potrzeba w szerokości więcej materiału, niż wynosi obwód bioder. Co najmniej dwa obwody uda w najszerszym miejscu. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
szyłam mojej 6-latce getry nie raz. Ja kroję wg zasady wzdłuż krajki, tak jak spodnie, nigdy w poprzek. Krój getrów jest deko inny niż spodni. Forma na przód i tył jest razem połączona. Moja córka jest bardzo szczupła i kupne getry są po długości dobre ale za tęgie wiec jak mam jej szyć i od miary obwodów odejmuję tyle procent co ma rozciągliwość dzianiny. Np jeśli dzianina ma 8% elastanu w składzie to tyle procent odejmuję od wymiarów- poza pasem ponieważ w pasie nie może być za ciasno. Kostkę również nie ponieważ pięty nie przeciśnie. W pasie i kostce odejmuję nieco mniej niż np te 8%
Musisz brać pod uwagę jak mocno rozciąga się dzianina, im jest elastyczniejsza tym lepiej bo wtedy kolana nie będą powypychane. Szyłam getry z dresówki z Edentexu i jestem z nich bardziej zadowolona niż z bawełny na getry. Po pierwsze jest grubsza, pięknie się szyje to w dodatku nie wyciąga i nie spiera z kolorów. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Melu, Edentex nie prowadzi sprzedaży detalicznej, kupowałaś hurtowo?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie wytrzymałam i pokroiłam mój szalik z dzianiny
![]() Pokroiłam materiał na po długości, bo tak mi akurat pasowało na rozmiar spodni. Nie wzięłam pod uwagę rozciągliwości materiału i dodałam chyba za dużo, bo młoda ma je luźnawe... nie opinają się jak getry, ale już zaszywać nie będę... Jak tak patrzę po pierwszym razie to nici elastyczne do wykończania stębnówką by mi się przydały. No i dumna jestem z siebie bo się nie marszczą, czyli dobrze ustawiłam overlok ![]() Modelka w przedszkolu, więc fotka samych martwych getrów. Dziękuję za rady, następnym razem skroję trochę mniej ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Super Ci wyszły! Ja powoli wprowadzam dzianiny do sklepu więc gdyby co to zapraszam ![]() ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.