Wersja do druku

Stara Gwardia
Może porywam się z motyką na słońce, ale chyba zacznę coś szyć dla siebie i może dla mamy.
Byłam dziś na zakupach z mamą. Chciałam jej coś kupić na dzień matki, ale nic, co wyglądało ciekawie nie pasowało. Do tego jak zobaczyłam ile kosztują proste sukienki to stwierdziłam, że poszaleli. Jakoś wcześniej nie zwracałam na to uwagi, a przecież ceny nagle nie skoczyły w górę nie wiadomo ile.
Ale wracając do tematu. Szukałyśmy żakiet. Jakoś tak dziwnie są szyte te rękawy, że w okolicach bicepsa są strasznie wąskie i 'ciągną'. Pomyślałam sobie, że mogę spróbować coś uszyć prostego, ale jak patrzę na wykroje rękawów to mam wrażenie, że i one po zszyciu będą takie same. Wydaje mi się, że góra rękawa- czyli po uszyciu ramię- powinna być krótsza i szersza. Na wykrojach zazwyczaj jest wąska i wysoka, przez co myślę, że będzie z tego zły rękaw.
Jak zmodyfikować wykrój, aby pasował do reszty wykroju i dawał swobodę ruchu po uszyciu?

Mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi XD
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Krawiec-Filozof
Ano, tak to już u nas jest, że modę narzucają importerzy ciuchów... I jak się uparli od paru lat na te przyciasne i przykuse łaszki "po córce", z których się wylewają biusty - tak nie mogą jakoś pojąć, że to już dawno jest passe i ludzie chcą wreszcie czegoś innego...

Krój rękawa zależy przede wszystkim od tego, jaki fason żakietu pasuje do sylwetki;
przeważnie rękawy żakietów mają dosyć wysoką główkę, ponieważ ramiona najczęściej mają wszyte poduszki, aby nadać im odpowiedni kształt. Poduszki mogą poszerzać, wyokrąglać lub tylko nieco podwyższać linię ramion. Czasem zupełnie niezauważalnie i chodzi bardziej o usztywnienie linii. Bywają także sportowe lekkie żakiety bez poduszek, a nawet bez podszewki i wówczas główka jest nieco niższa, o łagodniejszym łuku.
Drugim ważnym czynnikiem jest głębokość podkroju pachy, czyli prowadzenie łuku przeciwległego do główki, a także szerokość wstawki rękawa nad łukiem łokciowym. Rękaw żakietu zawsze ma łuk i wstawkę, aby go ładnie wyprowadzić. Dzięki temu rękaw się nie podciąga przy zginaniu i wyciąganiu rąk do przodu.
Rękawy bluzek i sukienek dają sporo więcej swobody w krojeniu, aż do prawie płaskiej główki i opuszczonych ramion, ale żakiety rządzą się pewnymi prawidłami, bo inaczej źle leżą.
Na modelu "6" linia krzywizny jest łagodniejsza i nie tak wypiętrzona, z kolei na modelu "15" wyraźnie widać szerszą wstawkę, dzięki czemu rękaw jest luźniejszy od środka tyłu do pachy. To sposób cięcia rękawa dla osób o pełnej, pulchnej linii ramion.
Oczywiście nie z samych rękawów składa się żakiet i równie ważne są pozostałe części, cięcia pleców, wszelkie zaszewki i inne patenty, modelujące żakiet do sylwetki. Nie można zatem rozpatrywać rękawów w oderwaniu od reszty. Ale sprawiają faktycznie sporo kłopotów, dlatego nic nie zastąpi przymiarek i poprawek.

Powodzenia! To ciekawe wyzwanie:)
Zbych

--- Ostatnio edytowane 2013-05-27 00:59:08 przez Zibiasz ---
https://www.facebook.com/Zibiasz

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Mama jednak sobie buty wybrała XD
Ale, ale ja sobie to wszystko zapiszę na przyszłość, bo mi się nagle szyć zachciało. Zobaczę na jak długo :)
A model bardzo prosty chyba. Rękaw z jednej części się składa. Żadnych kieszeni ani nic takiego, dlatego pomyślałam, że spróbuję. Nie ma co od razu brać się za jakieś fikuśne ciuchy. Fikuśne to ja mogę dla lalek szyć :) Sama sobie rysuję i modyfikuję, więc wiem co i jak.
Może dla siebie spróbuję uszyć, choć w żakietach nie chodzę raczej.
I koniecznie pokaż, co uszyłaś!

Zbych
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Jak coś uszyję, to pokażę, ale nie obiecuję, że na sobie XD

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.