Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Świeżynek
Witam, mam na imię Daria i jestem raczkująca w szyciu na maszynie, ale chciałabym zrobić sobie coś własnoręcznie. Mianowicie marzy mi się taka sukienka, jak poniżej, mniej-więcej taki krój i kolory, trzy falbanki w różnych kolorach. Kupiłam materiał satynę, ale nie wiem, jak się zabrać za wykrój, by był on na górze dopasowany do sylwetki, czy trzeba zrobić zakładki, czy wystarczy wyciąć i zszyć, by dobrze się układał? Proszę o pomoc odnośnie górnej, przylegającej części, czy do tego nadaje się satyna oraz czy do tego materiału potrzebna jest szczególna igła? Wszystkie wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.
Dziękuję :)

ps: przepraszam za niechlujny komputerowy wygląd tej sukienki, na papierze będzie o wiele dokładniej, bo tutaj chodziło tylko o zarys.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Pogromca spamerów
witaj imienniczko :)
satyna to najgorszy material do szycia,trzeba miec super figure zeby ladnie w niej wygladac
musza byc zaszewki,zeby ladnie dopasowac
Świeżynek
Dziękuję za odpowiedź ;)

No to wpadłam strasznie, myślałam, że to będzie najlepszy materiał, jednak trzeba uczyć się na błędach.. W takim razie, jaki materiał wyglądałby dobrze do takiej sukienki i nie uwydatniał niedoskonałości? :)
Pogromca spamerów
eeee no
chyba takich niedoskonalosci nie masz
moze sie rozlazic na szwach
cos z bawelna zeby sie nie gniotlo-to juz pytanie do naszej Ani
Świeżynek
Zależy mi, by ona wytrzymała jeden wieczór, a później może się rozchodzić :) Spróbuję najpierw z tą satyną, a jeśli będzie tragedia, to znów tutaj zajrzę prosząc o nazwę materiału, który mógłby się bardziej nadać.

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Mistrzyni Krawiectwa
Kiedyś miałam genialną w swojej prostocie sukienkę - do niemal podkoszulkowej góry ze ściągaczowej dzianiny, bez żadnych zaszewek i kombinacji, doszyłam marszczony dół. Sprawa była o tyle prosta, że modne były ciuchy z obniżonym stanem, jak byłam kilka rozmiarów mniejsza - więc spódnica była doszyta na biodrach, nie w talii, więc nie potrzebowałam nawet zamka...

Tu też można by było uszyć taką górę, ale skoro falbany muszą się zaczynać od pasa i sukienka musi być dopasowana w talii - konieczne będzie wszycie zamka z boku.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Planowałam zrobić właśnie zamek z boku, lub taki widoczny, na plecach, który chyba łatwiej jest wszyć. Dół wyciąć po trzy kawałki materiału z połowy koła, by była taka rozkloszowana, bez zakładek na spódnicy, by nie dodawać zbyt dużo cm do talii, ale jeśli z satyną jest konieczne zrobienie zakładek, bo wykrój z koła nie będzie się układać, to tak zrobię, jednak proszę o doradzenie, który wykrój dołu byłby odpowiedniejszy. Najbardziej boję się góry, że zrobię ją albo za wąską, albo za szeroką, dlatego myślałam o kupnie zwykłej bluzki elastycznej typu bokserka (tak jak mówiła pani Ania) i połączeniu jej z sukienką, jednak te dwa rodzaje materiałów raczej nie współgrają ze sobą i będę próbować od podstaw tworzyć.
Stara Gwardia
Z satyny spokojnie uszyjesz spódnicę bez zakładek w pasie. Spódnicę z połowy koła znaczy się. Choć jeśli ma być mocno falbaniasta to pewnie i tak będziesz musiała trochę przymarszczyć.
Najpierw jednak chyba musiałabyś wyprać materiał i rozwiesić, aby potem ci się nie porozciągał.

--- Ostatnio edytowane 2013-05-28 16:46:31 przez mio ---
Krawiec-Filozof
A może by tę górę uszyć z grubszego atłasu? Szyje się trochę łatwiej od satyny, a i tak jest miękki i ładnie się układa.
W załączniku jest skan, a nie fotka, bo akurat nie mam pod ręką kabelka do aparatu :), ale ta ciemniejsza strona jest z ładnym połyskiem, choć nie tak ostrym, jak w satynie.
Co koleżanki na to?

Zbych
https://www.facebook.com/Zibiasz

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.