Świeżynek
![]() |
|
Witam. Mam pytanie odnośnie przyklejenia tkaniny roletowej z materiału sztucznego (link do opisu tkaniny: https://www.toma24.pl/189237/tkanina-roletowa-sokrates-03-impregnowana) do zwykłej rurki pcv. Próbowałem już taśmy montażowej obustronnie klejącej i skutek był ten że do rurki trzyma się bardzo mocno jednak od materiału się po pewnym czasie odkleja. Czy ktoś z Was mógłby mi coś podpowiedzieć. Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam. --- Ostatnio edytowane 2013-06-14 21:20:12 przez dominik59 --- |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Skoro pomoc ma być jakakolwiek - oto ona! ![]() Ponieważ nie wiem, z jakiego tworzywa są Twoje rolety i istnieje ryzyko uszkodzenia ich klejem - podam Ci prosty w miarę, ale wypróbowany i trwały sposób, bez klejenia; wzdłuż rurki zrób co parę cm małe otworki, trzymając w miarę możliwości linię prostą. Jeśli nie masz wiertarki - możesz zrobić otworki na gorąco, np. gwoździem trzymanym w kombinerkach, rozgrzanym nad gazem. Następnie w otworek wpuść sznurek i wpuść go tyle, żeby wyszedł końcem rurki. Wtedy zrób na sznurku supełek i zabezpiecz kropelką kleju przed rozwiązaniem. Po wyschnięciu kleju wciągnij sznurek z powrotem, aż supełek zablokuje się w otworku. Wystający koniec sznurka obetnij na dł. powiedzmy 20 cm i zabezpiecz, żeby nie wpadł do wnętrza rurki (np. owiń wokół rurki i zwiąż luźno). Podobnie zrób z pozostałymi otworkami. Kiedy już we wszystkich będziesz miał sznurki - przeprowadź je przez nakłute otworki w złożonym brzegu rolety i utwierdź płaskim supłem. Swobodne końcówki sznurków można powiązać ze sobą dla dodatkowego wzmocnienia. Sznurek w tym przypadku oczywiście nie oznacza sznurka do pakowania, ale raczej coś w rodzaju grubej dratwy. Na pewno łatwiej jest przykleić, ale kleje mogą rozpuszczać roletę, albo nawet rurkę. Dlatego trzeba dokładnie wiedzieć, jakie to tworzywo i jaki klej będzie odpowiedni. Ale i tak nie da gwarancji trwałości i pewnego dnia może puścić. Wilgoć, nadmiar słońca, gorąco od kaloryfera - to wszystko osłabia spojenie klejone, ale nie szkodzi supłom. ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.