Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Chciałabym zacząć przygodę z szyciem od spódniczki,takiej najprostszej.Znalazłam coś darmowego z burdy.Ale tam nie ma wykrojów tylko jakaś dziewczyna prezentuje.Mam pytanie jakie wymiary trzeba sporządzić?I wogóle do innych ubrań też,może znacie jakieś pomocne strony?
Administrator
Jak chcesz uszyć prostą spódniczkę to kup sobie Burdę np. najnowszy numer, tam masz i zdjęcia i wykroje i z tego zacznij szyć.
Żeby określić rozmiar potrzebujesz znać: obwód pasa, obwód bioder, ewentualnie wzrost bo jeśli zaliczasz się do "małych kobietek" to oznaczenie rozmiarów będzie nieco inne.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
ja wlasnie ucze sie na Burdzie. to chyba najlepsze rozwiazanie, bo wszytsko jest opisane krok po kroku- od sprawdzenia szczegolowo swoich wymiarow, po doradzenie z jakiego materialu powinno byc ubranko, zeby dobrze wygladalo. no i wykroje z Burdy.. bez tego to chyba ciężko.
Administrator
Na prostą spódniczkę kiedyś podam "przepis". Ale liczenia jest sporo no i wykreślanie wykroju to dla początkującej osoby może być niezła jazda ;) Póki co nie mam czasu ale kiedyś się za to zabiorę.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
A gdzie mogę nabyc najnowszy numer Burdy?Jaka jest cena?W jakich sklepach kupujecie?Ogólnie to znalazłam na tym forum jakiś link i zalogowałam się do Burdy,ale tam jest coś chyba w rodzaju pomysłów czytelników i nie ma wykroju...
Świeżynek
BURDĘ można kupić w empikach i dobrych sklepach z prasą. Nowe numery kosztują jakieś 11 zł, link w który weszłaś to prawdopodobnie niemiecka strona pisma, na której można za opłatą ściągnąć wybrany przez siebie model na komputer. Natomiast archiwalne numery za ok 9 zł możesz zamówić u wydawnictwa.
Na stronie Burdy są też wykroje do ściągnięcia za darmo.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Chciałabym zacząć przygodę z szyciem od spódniczki,takiej najprostszej.Znalazłam coś darmowego z burdy.Ale tam nie ma wykrojów tylko jakaś dziewczyna prezentuje.Mam pytanie jakie wymiary trzeba sporządzić?I wogóle do innych ubrań też,może znacie jakieś pomocne strony?
olllittta narysuj sobie szablon 1 dlugosc spodnicy
2od gory 20 - 21 cm - to beda biodra i narysuj kreske rownolegla do dlugosci

3 szer. bioder podziel na 4 i zaznacz na linii
4 szer. w pasie podziel na 4 + 2/3cm. na zaszewki i narysuj kreske
5 polacz te kreski i juz
nie zapomni dac zapas minimum 2 cm
daj znac jak ci poszlo

--- Ostatnio edytowane 2011-01-13 07:12:10 przez Susanna ---
Świeżynek
A wiecie co-kupiłam Burde i jestem zachwycona;-)Miałam jechać autobusem a w portfelu miałam 100zł i wiecie jak to jest z kierowcami,pewnie nie miałby roz,ienić.Do odjazdu zostało kilka minut i nie wiedziałam jak rozmienić.W wystawie sklepu z gazetami dostrzegłam Burde i to było takie spontaniczne.Ekspedientka-starsza pani dziwnie na mnie patrzała:D Przez całą drogę oglądałam.Bardzo mi się podobają te stroje,są w moim guście.Martwi mnie tylko,źe prawdopodobnie mam rozmiar 46-48,a tam mało ciuszków w tym rozmiarze.A może tak być,że np góre szyje na 44,a dół na 46?
Stara Gwardia
musisz się zmierzyć w obwodach: ja np nosze sklepowe około 40; w burdzie mam 44 - wiele zależy od wzrostu, obwodów itp - jak pomierzysz się to będziesz wiedzieć ;)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.