Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Bezczelnie umieściłam posta z pytaniami, a o przywitaniu się nie pomyślałam, dopiero tak teraz mnie naszło że trzeba by się zachować troszku kulturalnie.Witam wszystkich gorąco (po smoczemu) i zapewniam że kłopotów sprawiać nie będę.

Szycie stało się integralna częścią mojego nowego hobby-cosplayu. Dopiero kilka tygodni temu na głos w duszy powiedzeniem sobie iż to chce robić i umyśliłam plan nauki szycia jako że wydaje mi się to łatwiejszą umiejętnością niż życie samym powietrzem i wodą.

Mam nadzieje że za kilka miesięcy będą mogła wystawić zdjęcia jakiegoś prostego przebrania zrobionego własnoręcznie, na razie na tapecie jest bluzeczka z burdy majowej i szczerze mówiąc przerażają mnie wykroje, tyle linii że nie wiadomo czego się trzymać!

Pozdrawiam,
Lili
Stara Gwardia
Witaj :)

Co chcesz cosplayować?
Na razie mam dwa pomysły które myślę że się da zrealizować, łatwiejszy (jak mi się zdaje) pod względem szycia, czyli postać Horo z mangi ,,Wolf nad Spice"(dwa najpopularniejsze jej ubrania na zdjęciach)
Drugim przebraniem wymarzonym jest Lulu z gry League of Legends, to jednak wydaje mi się trudniejsze zarówno w szyciu jak i kosztowniejsze.Ponadto postacie tam mają rożne skiny-skórki i sama jeszcze nie wiem którą wybrać, bo różnice są znaczne:)
Oczywista mam kilkanaście innych pomysłów ale na razie te dwa bo i zarobić trzeba i schudnąć (zamiast jedzenia kupić materiał czy maszynę), bo te wszystkie japońskie postacie chudziutkie jak laleczki są.

Lili

--- Ostatnio edytowane 2013-07-20 15:12:21 przez Lili the Little Dragon ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Fajne :)

Ja ostatnio szyłam koleżance białe kimono, które wzorowała na tym, które miała Miyu z Vampire princess Miyu.

Chcesz to szyć dla siebie tylko, czy jeździsz po konwentach?
Jeśli uznam że strój będzie gotów to konwenty czy konkursy jak najbardziej.Chce żeby to wyglądało jak najlepiej i najbardziej profesjonalnie.Jednak będąc w tym roku na Pyrkonie widzę że mnóstwo pracy przede mną, bo cześć strojów jest niesamowicie trudna lub wybitnie czasochłonna, na przykład była taka dziewczyna która zrobiła sobie sukienko-zbroje( przed kolana) dla elfki ze złotych zawleczek po piwie!

Dobrze wiedzieć że ktoś tez coś cospleyowego szyje,bo wydaje mi się że czasem będę podpytywać,szczególnie że wykrojów jako takich brak.Na razie muszę zmierzyć się z najzwyklejszą bluzka na lato i maminym ogromnym Łucznikiem.Jak ta maszyna zaczyna działać to cały pokój się trzęsie.

Lili

--- Ostatnio edytowane 2013-07-20 15:39:49 przez Lili the Little Dragon ---

--- Ostatnio edytowane 2013-07-20 18:16:31 przez Lili the Little Dragon ---
Stara Gwardia
Ja cosplayowych ciuchów nie szyję. To był tylko taki jednorazowy wypadek, chyba, że będzie mnie koleżanka prosić o nowe, zobaczymy.

Ja szyję dla dollfie, a od niedawna zaczynam powoli też uszyć się szyć dla siebie.
To fajne, zakręcone hobby i życzę Ci jak najszybszych sukcesów!
Publikujcie jak najwięcej swoich prac, bo czasem wśród tych fantastycznych strojów można wyłowić ciekawe inspiracje użytkowe!:)
A arkuszy wykrojów wcale się nie bój!!! W ogóle nie są groźne, tylko tak wyglądają. Weź sobie nie za gruby pisaczek i obrysuj interesujące Cię formy - a od razu wszystko się rozjaśni!:)
Formy do jednego modelu przeważnie są rozkładane na arkuszu tak, żeby linie się nie zamazywały wzajemnie i przecinały pod możliwie dużym kątem, dla ułatwienia śledzenia linii. Ważne tylko, żeby przerysować też znaczniki i dopiski - np. +9 cm.

Powodzenia!:okok:
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Witamy na forum ;)
Stara Gwardia
Witaj :) Cosplay kojarzy mi się z Azją i amerykańskimi Comic Con - nie wiedziałam nawet, że u nas też już się coś "wykluwa" :)
Witaj!I życzę powodzenia :)
Człowiek uczy się całe życie, nowe słówko-cosplay :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.