Świeżynek
![]() |
|
Witam ! Otóż moja maszyna Predom Łucznik 466 po 10 minutach pracy szwankuję . Silnik oraz regulator obrotów bardzo się nagrzewają . Maszyna też bardzo głośno chodzi niczym rozpędzony maluch do 90 km . Proszę o poradę
![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Powody mogą być różne, ale najczęściej jest to przebicie/przepięcie elektryczne.
Powody przebicia mogą być różne, ale najczęściej jest to niesprawny kondensator przeciwzakłóceniowy w pedale. Aby wymienić kondensator należy trochę odkręcić wkręt w podstawie pedału, wysunąć w bok pręt będący zawiasem, należy przy tym przytrzymywać górną obudowę po czym delikatnie ją zdjąć zapamiętując położenie blaszek w pedale. Kondensator ma parametry 0,1 uf, palcowy z dwoma kablami (jeżeli pochodzi od nowszych maszyn może być z 3 kablami). Stary kondensator należy wylutować, kable nowego kondensatora skracamy i lutujemy. W przypadku braku nowego kondensatora usuwamy stary, bez kondansatora maszyna działa bezproblemowo, ale może być to ze szkodą dla urządzeń elektronicznych w domu. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Według mnie silne nagrzewanie świadczy o tym, że mechanizmy gdzieś mają silny opór, a powodów może być kilka, np. jeśli maszyna nie była długo używana - smary mogły zgęstnieć, czy nawet zupełnie zakrzepnąć. W takim przypadku trzeba będzie ją rozebrać i oczyścić, a później nasmarować świeżym olejem maszynowym.
Może też przewijarka nici nie jest wyłączona na luz? Zwróć na to uwagę, bo przewijarka powoduje spory opór. Mogą też być winne zanieczyszczenia w mechanizmach, a szczególnie wrażliwym miejscem jest bębenek. Mogły się tam skłębić jakieś resztki nitek, albo kurz pomieszany ze smarami. Oczywiście może też występować problem, który opisał Bogdan, albo nawet wszystkie naraz ![]() W każdym razie nie ma co katować maszyny w takim stanie, bo to grozi spaleniem silnika, a tego typu już się pewnie dzisiaj nie dokupi, natomiast przewijanie silnika kosztuje chyba więcej, niż nowa maszyna... Zawsze pozostaje serwis, choć to zawsze cała wyprawa ![]() Powodzenia! ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Oczywiście tak, ale w przypadku starego Łucznika z silnikiem Tur i pedałem U 118 w 9 przypadkach na 10, objawy opisane w 1 poście spowodowane są niesprawnym kondensatorem w pedale.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Wręcz przeciwnie, silniki Tur i pedały są dalej produkowane, dostępne do nich są nowe podzespoły, można naprawiać "do bólu". Nie tylko napęd, dostępne są również części do starych Łuczników, a sama naprawa jest łatwa i w porównaniu z innymi maszynami tania, chyba każdy warsztat w Polsce przyjmie do naprawy i regulacji taką maszynę.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Oho, coś czuję, że się Bogdan wkurzył o podważanie jego diagnozy ![]() Niczego nie podważam, bo przecież wiadomo, że to Bogdan jest tu specem! Ja tylko chciałem naprowadzić na poszukanie innej przyczyny, zanim się zacznie samodzielne bebeszenie podzespołów. ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może maszyna ciężko chodzi i silnik nie daje rady ciągnąć.Zciągnąć pasek klinowy z małego koła pasowego na silniku i sprawdzić czy maszyna chodzi lekko.zakręcić jeden raz kołem pasowym maszyny ręką (powinno nastąpić półtora obrotu)Jeżeli kręci się z oporem to najpierw naoliwić WD40 żeby wypłukać brud ,rdza itp a gdy maszyna bedzie lekko chodzić oliwić olejem do maszyn szyjących.Sprawdzić czy wtyczki z przewodu dobrze łączą z gniazdem w silniku i stopce.Pozdjęciu pasku klinowego podłączyć stopkę do silnika i sprawdzić czy silnik ma prawidłowe obroty,czy płynnie wchodzi z niskich obrotów w wysokie i czy na wysokich obrotach chodzi równo,czy wirnik w silniku obraca się lekko i czy podczas obrotów bardzo iskrzy na szczotkach.
--- Ostatnio edytowane 2013-07-21 17:58:49 przez myszka67 --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.